• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kitekintő
  • Ferenc pápa kapja jövőre a Károly-díjat az emberséges és egységes Európa melletti kiállásáért
Kitekintő 2015. december 25. 10:00 Forrás: MTI

Ferenc pápa kapja jövőre a Károly-díjat az emberséges és egységes Európa melletti kiállásáért

Ferenc pápa kapja jövőre a Károly-díjat az emberséges és egységes Európa melletti kiállásáért
Ferenc pápa kapja jövőre a Nagy Károly frank császárról elnevezett Károly-díjat. A rangos nemzetközi elismerést az emberséges, egységes és erős Európa melletti kiállásáért ítélték oda az egyházfőnek – jelentette be szerdán a díj alapítója, Aachen városa.

Az elismerés odaítéléséről döntő bizottság indoklásában kiemelte, hogy az utóbbi hét évben bekövetkezett válságok, nehézségek és csapások „háttérbe szorították az integrációs folyamat vívmányait”, ami „drámai bizalomvesztésre” vezetett, Ferenc pápa viszont a „remény és bátorítás” üzenetét helyezi szembe ezzel a folyamattal.

Üzenete felrázza Európát, rámutat, hogy „eljött az idő a szakításra az ijedt és magába forduló Európa gondolatával”, és egy olyan Európa felépítésére, amely nemcsak a gazdaságról szól, hanem az emberről is, és védi és oltalmazza az emberi méltóságot – idézték Ferenc pápa 2014 novemberében az Európai Parlamentben elmondott beszédét.

A római katolikus egyházfő kiáll az „európai értékközösség, az emberségesség, az erőforrások védelme és a kultúrák és vallások közötti párbeszéd” mellett – tették hozzá. Ferenc pápa „kiemelkedő erkölcsi tekintély” és a „lelkiismeret hangja”, amely arra figyelmeztet, hogy az embert kell a középpontba állítani – emelte ki Marcel Philipp aacheni főpolgármester.

A Nagy Károly frank császárról (747-814) elnevezett nemzetközi díjat az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek ítélik oda 1950 óta minden évben. Az idén Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke kapta az elismerést. A korábbi kitüntetettek között van például Václav Havel néhai cseh államfő és Bill Clinton volt amerikai elnök, illetve Horn Gyula külügyminiszter, későbbi kormányfő (1990) és Konrád György író (2001).

Ferenc pápa a harmadik római katolikus egyházi személy, aki megkapja a díjat; 1989-ben a taizéi közösség alapítóját, Roger testvért tüntették ki az elismeréssel, 2004-ben pedig rendkívüli Károly-díjat adományoztak II. János Pál pápának.

A díjat a hagyományoktól eltérően nem Aachenben adják majd át Krisztus mennybemenetelének napján, hanem Rómában, egy egyelőre még nem kijelölt időpontban.

 

Kövessen minket a Facebookon is!