Kistérség 2016. január 29. 09:30

Megalkotta költségvetését Fülöpjakab önkormányzata

Megalkotta költségvetését Fülöpjakab önkormányzata
Elkészítette idei költségvetését Fülöpjakab önkormányzata. A január 26-i testületi ülésen tárgyaltak a helyi adórendelet háziorvosi adómentesség miatti módosításáról, döntöttek a község beruházásairól valamint részletes egészségügyi beszámolót hallhattak a képviselők.

A 2016. évre megfogalmazott költségvetési alapelvek a következők: 

- takarékos, átlátható és biztonságos működtetés,

- a kötelezően ellátandó feladatok biztosítása,

- a szociálisan rászorultak támogatása, házi szociális gondozás bővítése,

- az elindított beruházások megvalósítása, a forrás biztosítása,

- tudatos településüzemeltetés és –fejlesztés,

- pályázatok figyelése, kapcsolódás az aktuális pályázatokhoz, a pályázatok önrészének megteremtése.
 

A község 106 millió forint bevétellel számol, ami 15 millió forint egyéb bevétellel egészül ki. Az így kialakuló 121 és fél millió forint 0,6 %-kal kevesebb az előző évi eredeti előirányzattól. A helyi adóbevételek több mint 5,7 millió Ft-tal csökkennek a tavalyi előirányzathoz képest. A képviselő-testület a megjelenő pályázati lehetőségeket folyamatosan vizsgálja, mert fontos az önkormányzat költségvetésének további forrásokkal való bővítése. A beruházások esetében nem számoltak hitelfelvétellel.

A bevételek csökkenésének ellenére az önkormányzat színvonalas közszolgáltatásokat kíván nyújtani, kiemelten a szociális feladatok bővítésére, ellátására, így pl. a háziorvosi alapellátást 1 millió Ft-tal támogatja az önkormányzat, az önként vállalt feladatok közül pedig kiemelkedik a településmarketing, melynek célja Fülöpjakab ismertségének, működési eredményességének növelése: médiamegjelenések, kommunikációs anyagok kidolgozása.

Beruházásra idén 8 és fél millió forint jut, melyből többek között rendezik a piac területét, járdát és buszmegállót építenek, fejlesztik a közvilágítást valamint utakat újítanak fel.

Mindezek mellett a település önkormányzata egyhangúlag megszavazta a háziorvosi iparűzési adómentességet biztosító rendelet-módosítást.





 

Kövessen minket a Facebookon is!