Kultúra 2013. december 31. 08:33

Petőfire emlékezik Félegyháza

Petőfire emlékezik Félegyháza
December 31-én Petőfi Sándorra emlékezik Kiskunfélegyháza. A költő születésének 191-dik évfordulója alkalmából ezúttal is gazdag programot állított össze a város önkormányzata, a Petőfi Emlékbizottság, valamint a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ.

Petőfi Sándor a legismertebb magyar költő, élete és halála több fontos részletét azonban máig titkok homályosítják el. Születésének helyszíne és időpontja is sokat vitatott kérdés. A születés időpontját illetően annyi bizonyos, hogy 1822. december 31-éről 1823. január 1-jére virradó éjszakán történt. A születés helyszíneként pedig Kiskunfélegyháza, Kiskőrös és Szabadszállás egyaránt felmerült.

„Sors, nyiss nekem tért, hadd tehessek/ Az emberiségért valamit!” – írja Petőfi Sándor, aki a márciusi ifjak vezéreként és március 15. egyik hőseként, majd az 1848-49-es szabadságküzdelem mártírjaként a nemzeti legendárium egyik központi alakja lett. Élete legalább annyira kultusz tárgya, mint költészete. Mindössze huszonhat évet élt, de világirodalmi rangú és méretű életmű maradt utána.

Petőfi Sándor Petrovics Sándorként született, Petrovics István mészárosmester és Hrúz Mária szlovák anyanyelvű cselédlány és mosónő gyermekeként. A család nem sokkal később Kiskunfélegyházára költözött, s maga Petőfi később ezt a várost jelölte meg születése helyeként.

Első jelentősebb irodalmi sikerét 1842-ben érte el, amikor – még Petrovics Sándor néven – megjelent A borozó című költeménye a kor legjelesebb szépirodalmi és tudományos folyóiratában, az Athenaeumban.

Az 1846-ban ismerkedett meg Szendrey Júliával, akit egy évvel később feleségül vett. Szerelmi kapcsolatuk ideje egybeesik a költő egyre erőteljesebb közéleti szerepvállalásával: ekkor szerveződik és kezdi meg működését a Tízek Társasága, s ekkor születnek a költő első politikai versei. A forradalmi eszmék a fiatalasszonyt is magukkal ragadták. Ő tűzte az első kokárdát Petőfi mellére, magának pedig nemzetiszín főkötőt varrt.

1848. március 15-én a márciusi ifjak vezéreként az események egyik főszereplője Petőfi. A 12 pont mellett a Nemzeti dal a népakarat legfontosabb kifejezője. A győzelem és a dicsőség tetőpontjától csalódásokon át vezet tragikus útja 1849. július 31-ig, a végső segesvári katasztrófáig, ahol 1849. július 31-én örökre eltűnt. Az időpont vitatott, ahogy a halhatatlan költő jeltelen és ismeretlen sírja körül is máig legendák keringenek.

A Petőfi Sándor születésének évfordulója alkalmából meghirdetett rendezvénysorozat 9 órakor kezdődik Kiskunfélegyházán, a Petőfi Emlékháznál, és a 11 órakor elinduló Petőfi futóversennyel zárul.

Kövessen minket a Facebookon is!