Egészségügy 2016. február 3. 08:20 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Rákellenes világnap

Rákellenes világnap
Az első rákellenes világkongresszust 2000 februárjában tartották Párizsban. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely a betegség elleni világméretű összefogásra szólít fel. Az esemény emlékére a kongresszus február 4-ét „Rákellenes Világnap"-nak nyilvánította, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje "a világon élő összes ember szívében és gondolatában éljen".

Magyarországon a daganatos betegségek miatti halálozás a szív- és érrendszeri halálozást követően a második leggyakoribb halálok. Évente mintegy 34.000 személyt veszítünk el különböző daganatos betegségek következtében. A nők körében a leggyakoribb tumor az emlőrák, országosan évi kb. 7.500 új megbetegedést fedeznek fel, s hozzávetőlegesen 2.100 az ebből adódó halálozás. Ugyancsak jelentős esetszámmal, évi több mint 1. 100 új esettel fordul elő a méhnyakrák, a megbetegedés miatti halálozás pedig meghaladja a 400-at.

E két daganatfajta kegyetlenül szedi áldozatait, pedig időben felfedezve az elváltozást, a női életek megmenthetőek lennének. A terápia annál eredményesebb, minél kisebb az elpusztítandó daganat nagysága, minél korábbi stádiumban kerül a betegség felismerésre. Erre legalkalmasabb a szűrővizsgálat, hiszen képes a kezdeti stádiumú daganat, sokszor a rákot megelőző állapot észlelésére is.

2001-ben lakossági szűrőprogram indult annak érdekében, hogy e súlyos betegségek halálozási aránya lényegesen csökkenjen. Az elmúlt időszakban az emlőszűrésben a meghívottaknak egyre növekvő, de még mindig nem elvárt hányada élt a szűrés lehetőségével. A méhnyakszűrésben is szükség van az átszűrtség javítására, ezért az egészségpolitika az eredményesség érdekében a védőnőket is bevonja a kenetvételbe. Ebben az évben több mint száz magyarországi településen 121 védőnő folytat majd népegészségügyi célú méhnyakszűrést. A programba bekapcsolódók száma folyamatosan bővül, így év közben egyre több kistelepülésen válik helyben elérhetővé a szolgáltatás.
 

Az alábbi rákellenes tízparancsolatot az Európai Közösség fogalmazta meg, amelynek betartásával sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

1. Ne dohányozzon!

2. Alkoholos italokat, bort és sört is csak mértékkel fogyasszon!

3. Óvakodjon a túlzott napozástól!

4. Tartsa be munkahelyén a munkavédelmi előírásokat!

5. Egyen sok friss gyümölcsöt, zöldségfélét és rostban gazdag ételeket!

6. Óvakodjon az elhízástól! Kerülje a zsíros ételeket!

7. Forduljon orvoshoz, ha valahol csomót tapint, ha észreveszi, hogy régi anyajegye „megmozdult", vagy rendellenes vérzése támad!

8. Forduljon orvoshoz, ha valamilyen elhúzódó problémát észlel, mint amilyen a hosszan tartó köhögés, vagy rekedtség, bélműködési szokások megváltozása, vagy váratlan testsúlyveszteség.

9. Rendszeresen járjon méhnyak szűrésre!

10. Ellenőrizze rendszeresen az emlőit, és 45 év felett jelentkezzen mammográfiás vizsgálatra!






 

Kövessen minket a Facebookon is!