Kistérség 2016. február 5. 11:30 Forrás: Petőfi Népe

Főszerepben az asszonyok, sodrófával és a gyúródeszkával

Főszerepben az asszonyok, sodrófával és a gyúródeszkával
A jó tészta titka: a tapasztalat. Így összegezték röviden a fülöpjakabi asszonyok a tésztagyúrás legfontosabb tudnivalóját. Fülöpjakabon bárki elsajátíthatta a tésztakészítés alapjait a helyi piacon, ahol az egykori tésztaüzem asszonyai mutatták be praktikáikat.

Tavaly ősszel indították újra a helyi piacot Fülöpkén, ahol elsősorban a helyben megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket, tojást, sajtot, mézet, szappant és egyéb kézműves termékek árulnak. Ugyanakkor a szervezők arra törekednek, hogy piacuk nyitottabb, interaktívabb legyen a már megszokott környékbelieknél. Így a főzéshez, az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódva a termékek előállítását is bemutatják vagy meg is tanítják az érdeklődőknek – nyilatkozta Kovács Márta az esemény főszervezője. Ezért szervezték meg a közös tésztakészítést is. Korábban a helyi termelőszövetkezet melléküzemágaként egy tésztaüzem is működött a faluban, ami nagyon sikeres volt, és ahol nagyon sok fülöpjakabi asszony dolgozott.

Olaszországba is exportáltak tésztakülönlegességeket. Ezek az asszonyok ma már nyugdíjasok, de még mindig nagyon aktívak, szeretnek erről az időszakról mesélni. Innen jött az ötlet, hogy meghívják őket a helyi piacra, hogy átadhassák tudásukat a fiatalabbaknak. A régi tésztaüzem dolgozói az Őszidő Nyugdíjas Klub tagjaiként mutatták be a tésztagyúrást lépésről lépésre. Készítettek csigatésztát, metéltet, és töltött tésztát. A jó hangulatú délelőttön azt is elárulták, ma már ritkán veszik elő a nyújtódeszkát és a sodrófát, inkább csak ünnepekre készítenek házi tésztát.

A helyi piacot havonta egyszer szervezik meg Fülöpjakabon, mindig valamilyen ünnephez kapcsolódva. Legközelebb február 13-án, a Valentin naphoz kötődve készíthetnek kézműves tárgyakat az érdeklődők a helyi kézművesek irányításával. A főszervező abban bízik, hogy a jövőben még többen csatlakoznak kezdeményezésükhöz, még többen vásárolnak a helyi termelőktől, hogy ezáltal is fellendítsék a helyi gazdaságot, erősítsék a helyi közösséget.


Fotó: Vajda Piroska





 

Kövessen minket a Facebookon is!