Egészségügy 2016. február 12. 10:20 Forrás: Petőfi Népe

Elkezdték a vállprotézisműtéteket

Elkezdték a vállprotézisműtéteket
A térd-és csípőprotézisek behelyezése mellett mostantól a vállízület művi pótlása is megoldottá válik Kecskeméten, a megyei kórházban. Ezt a fajta műtéti eljárást korábban főként csak egyetemi kórházakban végezték el. Az, hogy immár a hírös városban is elérhetővé válik, hosszú folyamat eredménye.

Dr. Boda Tamás főorvos, a traumatológiai és kézsebészeti osztály adjunktusa elmondta: részben külföldi, részben hazai továbbképzéseken sajátították el az elméletet. A budapesti, székesfehérvári gyakorlatot követően vendég operatőrrel hajtották végre az első műtéteket, de az osztály munkatársai most már önállóan operálják a betegeket. A szerdai volt a hatodik vállprotézis műtét Kecskeméten.

– Az újfajta eljárás különlegességét a vállízület anatómiai sajátosságai adják. Míg a csípőnél és a térdnél a csontok és a szalagok stabilizálják az ízületet, a vállnál főként az izmok. Emiatt egészen más jellegű egy vállprotézisműtét, komplexebb a beültetett implantátumrendszer – magyarázta Boda Tamás.

Maga az operáció a sérüléstől, a kiváltó októl vagy a beteg alkatától függően 1,5-2 órás lehet. Mint az adjunktus érdekességként elárulta, a protézis több részből tevődik össze, körülbelül 17–18 centiméter hosszú, és fémötvözetből készül. Nem olcsó, körülbelül 600–700 ezer forint egy darab. Miként maga a műtét is igen költséges, ha valaki magánkórházban végezteti el, ott akár mindennel együtt 2 millió forintot is elkérhetnek érte. A megyei kórházban viszont tb-finanszírozott, azaz ingyenes, a betegek száma alapján várhatóan havonta 3–4 páciensnek adhatják vissza a vállmozgás szabadságát.

– Újfajta eljárásról lévén szó, még nem hosszú a várólista, és ha sikerül a betegeket besorolni a műtéti programba, akkor remélhetőleg nem is lesz az – mondta a főorvos. Kérdésünkre, hogy a protézis beültetésével teljesen megszűnhetnek-e a panaszok, Boda Tamás elmondta: a csípő-és térdprotézisek tapasztalata azt mutatja, hogy az eredeti anatómiát nem lehet pótolni.

– A betegnek egy fájdalmatlan ízületet tudunk adni, egy elfogadható mozgástartománnyal, amellyel saját magát és környezetét el tudja látni – tette hozzá az adjunktus.
 

Mikor kap a beteg vállprotézist?

A vállízület művi pótlása, a protézis beültetése sokféle kórkép esetén történik. Ezek közé tartoznak az ízületi kopás/arthrózis, bizonyos törések, törés utáni állapotok, idős kori vállficam után kialakult tartós mozgásképtelenség, vagy nem helyreállítható ínköpeny szakadás után, amikor a betegnek más módon nem tudnak megfelelő életminőséget biztosítani.


Fotó: Hraskó István





 

Kövessen minket a Facebookon is!