Kistérség 2016. február 17. 13:30 Forrás: baon.hu

Vonzóbbá teszik a települést

Vonzóbbá teszik a települést
Petőfiszálláson szó sincs elnéptelenedésről, egyre több a betelepülő. A helyi képviselő-testület újabb fejlesztésekkel és támogatásokkal próbálja még vonzóbbá tenni a települést. Mindezt külső segítség nélkül.

Az idei költségvetés tervezésekor négy fontos témában döntött a helyi képviselő-testület. Szem előtt tartva a petőfiszállási gyerekek egészséges életmódra nevelését, új, szabványméretű kézilabdapályát építenek a faluház mögött. Ehhez kapcsolódóan pedig felújítják a faluházban az öltözőket, a mai kor követelményeinek megfelelően pedig tusolókat létesítenek. Új sportszertár és raktár is készül. Minderre 20 millió forintot különítettek el a falu költségvetésben. A munkálatok a héten elkezdődnek. Az új pályát és az öltözőket még tavasszal birtokba vehetik a gyerekek. A beruházást helyi vállalkozók végzik – tájékoztatta a Petőfi Népét Szász János polgármester.

Elmondta azt is, hogy a közelmúltban több mint 30 új, közművesített telket alakítottak ki a községben. Azért, hogy ezek a telkek mielőbb benépesüljenek a testület úgy döntött, hogy a náluk építkező családok számára az építkezés befejezése után az önkormányzat visszaadja a telek árát, ami a terület nagyságától függően akár félmillió forint is lehet. Ugyanakkor 200 ezer forint támogatást biztosítanak azoknak a családoknak, melyek a faluban kívánnak letelepedni.

De nem csak az újonnan érkezőket segítik. A község külterületén jelenleg négy tanyában még nincs áram, ezért a testület úgy döntött pályázati forrás nélkül napelemes áramfejlesztőt építenek ki ezekben az ingatlanokban. Az első ilyen 300 ezer forintos fejlesztés már folyamatban van. Ha beválik, akkor a másik három ingatlanban is megvalósítja az önkormányzat – mondta el a polgármester.

– Tekintettel arra, hogy Petőfiszállás zarándokhely – tavaly is több mint hatezer látogatója volt a szentkúti kegyhelynek – érdekünk, hogy minél szebbé tegyük a települést, illetve a Pálos Renddel együttműködve a kegyhelyet is. Ezért döntés született arról is, hogy felújítjuk a hegyhelyen található templom karzatát és feljáróját. Erre 1 millió forintot biztosít az önkormányzat. A felújított karzatot – ahol a kántor és a kórus kap helyet – pünkösdkor adják át a híveknek – tette hozzá Szász János.





 

Kövessen minket a Facebookon is!