Kitekintő 2016. február 19. 10:00 Forrás: MTI

420 ezer magyar hadifogoly adatait találták meg Oroszországban

420 ezer magyar hadifogoly adatait találták meg Oroszországban
Magyar kutatók találták meg a második világháború idején szovjet hadifogságba esett magyar katonák adatait Oroszországban. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy a dokumentumok digitalizálását a Gulág Emlékbizottság költségvetéséből finanszírozzák majd, hogy könnyebben kutathatóvá váljanak.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a második világháború alatt körülbelül 500 ezer magyar katona került hadifogságba a Szovjetunióban. Közülük 48 ezren meghaltak, az ő adataik megtalálhatók a Hadtörténeti Intézet és Múzeum levéltárában. A 420 ezer hazatért katona adatai viszont eddig hiányosak voltak.

Balog Zoltán beszélt arról is, hogy a Gulág Emlékbizottság tavaly decemberben meghirdetett négy pályázatára 232 pályamű érkezett, ezekből 125-öt támogat a bizottság 116 millió forinttal.

A pénzből kutatásokat, illetve eredményeik megismertetését finanszírozzák, kiállítások létrehozását és emléktáblák kihelyezését segítik. Jut arra is, hogy a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások személyes történeteit felkutassák - írta az MTI.




 

Kövessen minket a Facebookon is!