Kunszállás 2016. február 22. 07:30 Forrás: baon.hu

Ökoiskola lett a kunszállási iskola

Ökoiskola lett a kunszállási iskola
Bátran felvehetné a versenyt a városi intézményekkel a kunszállási Tóth Pál Általános Iskola, amely a közelmúltban elnyerte az ökoiskola címet. A falusi iskolában nem csak a környezetvédelemre, hanem az egészséges életmódra és a tehetséggondozásra is különös figyelmet fordítanak.

A Tóth Pál Általános Iskola a közelmúltban vehette át az ökoiskola címet, melynek elnyerése közel két évtizedes munkájuk elismerése – nyilatkozta a Petőfi Népének Ádámné Vereb Annamária iskolaigazgató, aki környezetvédelmi szakos tanárként hatványozottan figyelt az ökoszemléletre, az iskola pedagógiai programjába is beépítették, ezzel párhuzamosan pedig az egészséges életmódra nevelést is.

– Éves munkatervünket az ökoiskolai elemek felhasználásával készítjük el. Évente több zöld jeles napot tartunk. Így megemlékezünk a madarak és a fák, a Föld napjáról, a víz- és a környezetvédelmi világnapról. Ezeken a jeles napokon pályázatokat hirdetünk, programokat szervezünk, kirándulni megyünk. Természetesen minden kirándulás alkalmával meglátogatunk egy nemzeti parkot vagy tájvédelmi körzetet. Évek óta szelektíven gyűjtjük a szemetet, rendszeresen szervezünk papír-, petpalack-, műanyagkupak-, szárazelem- és vasgyűjtést. Minden évben megszervezzük az elektronikai hulladékgyűjtést, ami nyitott a falubeliek számára is. Ugyanakkor bekapcsolódunk a községi szemétszedésbe, lomtalanításba és a közterületek szépítésbe, virágosításba is. Mindig próbálunk új dolgokat kitalálni, következő célunk a madárbarát kert kialakítása. Eddig is etettük télen a madarakat, de szeretnénk odúkat is kihelyezni, amihez adott az iskola árnyas udvara. Másik célunk a gyógy- és fűszernövénykert létesítése a gyerekek bevonásával – részletezte az igazgatónő.

Elmondta, évek óta működik náluk természetismereti és környezetvédelmi szakkör. A foglalkozásokat minden évben egy kiemelt téma köré csoportosítják. Rendszeresen végeznek terepmunkát, kutatnak, kísérleteznek. Mindezt csoportmunkában, ami a közösségépítést is szolgálja – tette hozzá Annamária.

Idén újításként bevezették a zöld faliújságot, melynek "szerkesztését" minden hónapban más-más osztály végzi, a gyerekek döntik el, miről adnak hírt a faliújságon, természetesen környezetvédelmi témákban.

Az igazgatónő szerint van gyümölcse a környezetvédelmi munkáknak, mert a tanulók hazaviszik és alkalmazzák az iskolában tanultakat, vigyáznak a környezetükre, figyelmeztetik a környezetükben élőket, formálják szüleik, testvéreik szemléletét is.

Ádámnétól azt is elárulta, hogy két éve tehetségpontként is működik iskolájuk. Az országos hálózat pályázati lehetőségeket biztosít a regisztrált iskolák számára, ami segíti a tehetséggondozást. A tehetségpontok igyekeznek jó kapcsolatot kialakítani egymással, közös programokat, versenyeket szerveznek, ezzel is elősegítve a diákok fejlődését.

– Akkor vagyunk igazán eredményesek, ha megtaláljuk valakiben a tehetséget és annak kibontakozásához nálunk megkapja a szükséges alapokat, amit később a középiskolában, az egyetemen vagy főiskolán, és persze az életben is kamatoztatni tud – hangsúlyozta az igazgatónő.

Fotó: Vajda Piroska, baon.hu - http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/okoiskola-lett-a-kunszallasi-iskola-651892





 

Kövessen minket a Facebookon is!