Közélet 2016. február 25. 10:15 Forrás: MTI

Népszavazást kezdeményezett a kormány kvótaügyben

Népszavazást kezdeményezett a kormány kvótaügyben
A kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kiírását kezdeményezte a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a kormányülés szünetében.

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” - ismertette a referendum kérdését a kormányfő. Beszámolt arról, hogy kabinetfőnöke a kérdést már be is nyújtotta hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

A kérdés azt jelenti - fejtette ki Orbán Viktor -, hogy a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselőin kívül senki más nem dönthet.

Az is köztudott, hogy az Országgyűlés elutasítja a kötelező kvótát, így aki tiltakozik ellene és nemmel szavaz majd a népszavazáson, az valójában egyszerre áll ki Magyarország függetlensége mellett és utasítja el a Magyarországra történő kötelező betelepítést - emelte ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint a magyar kormány által választott út, a népszavazás útja egy "európai dolog", az európai politika része, ezért - mint fogalmazott - „jó szívvel ajánljuk másoknak is”. Európa egyik legfőbb értékeként hivatkozott a demokráciára, megjegyezve: az Európai Unió is a demokrácia pillérein áll. "Ez pedig azt jelenti, hogy nem hozhatunk az emberek feje fölött, az európai emberek akarata ellenére az életüket súlyosan megváltoztató, a jövő nemzedékek életét is meghatározó döntéseket" - hangoztatta, jelezve: a kvóta újrarajzolná Magyarország és Európa etnikai, kulturális és vallási arculatát is.

A kormány úgy látja, hogy erre nincs felhatalmazása sem az uniónak, sem az európai vezetőknek, semmiféle európai testületnek sem - szögezte le Orbán Viktor. A kormányfő felvetette azt is, hogy az európai embereket eddig senki sem kérdezte meg arról, hogy akarják-e, elfogadják-e vagy éppenséggel elutasítják a kötelező kvóta bevezetését.

Orbán Viktor a népszavazást azzal indokolta, hogy döntésükkel egy közhangulatnak engedtek. "Úgy érezzük, hogy az emberek hozzájárulása nélkül bevezetni a betelepítési kvótát nem más, mint visszaélés a hatalommal" - fogalmazott, kifejtve: meg kell kérdezni az embereket, ahogy az uniós csatlakozás esetében is történt.

Kérdésre azt is kifejtette: alapvető, meg nem kerülhető, a magyar politika lényegét adó kérdésről van szó, vagyis arról, hogy dönthet-e a magyar emberek helyett bárki más arról, hogy "mi magyarok kikkel éljünk, kikkel ne éljünk együtt". Értékelése szerint a referendumnak van európai összefüggése, az kétségkívül a szabad nemzetek szövetsége koncepciót erősíti - szemben az európai egyesült államokéval -, ahogy a brit népszavazás is. A kormányfő arra a kérdésre, hogy ha nem lesz sikeres a népszavazás, lemond-e a kormány, azt felelte: ezt még nem vitatták meg.


Fotó: illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!