Kultúra 2014. április 23. 11:23

Több mint száz csapat jelentkezett a helyismereti vetélkedőre

Képgaléria
Több mint száz csapat jelentkezett a helyismereti vetélkedőre
Közel 100 általános és középiskolás csapat jelentkezett a Kiskun Múzeum X. helyismereti vetélkedőjére. A „Boldog békeidők-boldogtalan háború” címmel meghirdetett program célja az, hogy a diákok az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából megismerkedjenek a „boldognak” tartott időszakkal, valamint az első világégés sorsfordító történetével. A vetélkedő csapatoknak Kiskunfélegyházához kötődő feladatokat kell megoldani ahhoz, hogy a városalapítók napján átvehessék a győzteseknek járó okleveleket, jutalmakat.

 

 

A „boldog békeidők” félegyházi vonatkozású eseményeit, közéletét, építészetét, az akkor élt személyiségek életútját megismerni vágyó fiataloknak négy fordulóban kellett (kell) bizonyítani helyismereti felkészültségét. Március 24-én a levéltárban kellet feladatokat megoldani. Az április 16-ai második fordulóban „tudáspróbának” tették ki a versenyre jelentkezőket. A felkészüléshez kapott irodalom áttekintése után többek között keresztrejtvényt kellett megoldani és korabeli képeket felismerni.

A vetélkedő harmadik részében a csapatoknak egy tablót, vagy plakátot kell készítenie „Örökségünk” címmel. A pályamunkáknak azokat az értékeinket kell bemutatniuk, amelyek még láthatóak városunkban a „Boldog békeidők” és az I. világháború időszakából.

A negyedik, záró fordulóra, a „városbejáróra”, április 28-a és 30-a között kerül sor. A csapatoknak ekkor a Múzeumban, a Móra Ferenc Művelődési Központban, a Szakmaközi Művelődési Házban és a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban kell feladatokat megoldani.

Az eredményhirdetésre május 13-án kerül sor. Az első három csapat a Városalapítók napján, május 25-én, a központi ünnepségen veheti át az elismerő oklevelet.

 

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!