Kultúra 2014. január 2. 08:29

Tavasszal indul a mozi

Képgaléria
Tavasszal indul a mozi
2014. március 13-án indul Kiskunfélegyházán a Petőfi Mozi első vetítése. A félegyházi képviselő-testület december 19-i ülésén döntött úgy, hogy az önkormányzat öt évre szóló üzemeltetési szerződést köt a Pannon 2001 Mozgókép Kft-vel, az épület belső átalakításának 7,3 millió forintos költségét pedig az önkormányzat a 2014. évi költségvetésében biztosítja. A szerződésre december 20-án már a felek aláírása is rákerült.

– Nagy örömömre szolgált e szerződés aláírása! Igyekszem olyan elismerést kivívni Kiskunfélegyházán is, mint azt Gödöllőn teszem. Köszönöm Gödöllőnek, hogy az itt végzett munka elismeréseként lehetőségem nyílt kicsiny hazánk más városában is mozit üzemeltetni és köszönöm Kiskunfélegyházának, hogy nagyon kedvesen fogadnak és hogy már ilyen nagy érdeklődés van a mozival kapcsolatban. Mindent megteszek azért, hogy a helyiek maguknak érezzék az új mozit, és hogy szívesen járjanak hozzánk – tette közzé közösségi oldalán üzenetét Reményi Richárd, a Pannon 2001 Mozgókép Kft. ügyvezetője.

A vállalkozó egyébként - a helyi képviselő-testület döntése értelmében - idén elnyerte a Gödöllő Vállalkozója díjat. Az elismerő címet a Gödöllői Városi Filmszínház bérlőjeként érdemelte ki, ami reményt keltő kezdet a kiskunfélegyházi mozi jövőjét illetően is.

– Egy interjúban azt nyilatkozta: a mozi az élete, a szerelme. Mikor kezdődött ez az elköteleződés?

– 1995. december 12-én takarító és jegykezelőként kezdtem Budapesten, a Metro Moziban. Miután elvégeztem a mozigépész tanfolyamot, 1997-ben a Budapest Film mozigépésze lettem. Első önálló vetítésem a Genezis című film volt. Évekig dolgoztam úgynevezett fregoligépészként, vagyis mindig abba a moziba vezényeltek, ahol éppen szükség volt rám, mert az állandó gépész szabadnapos volt. Megfordultam így a Szindbádban, a Tabánban, a Dunában és az Átriumban is. Végül az utóbbiban lettem állandó gépész.

– Milyen volt a ’90-es évek végének mozija?

– Mivel akkoriban kevés mozinak adatott meg, hogy saját filmtekercsei legyenek, és a kópiahiány általános volt, többnyire két mozi pendlizett. Ez azt jelentette, hogy a vetítések az egyik moziban mondjuk páros, a másikban páratlan órákban kezdődtek, és a szállítók a levetített filmtekercset akár darabonként átvitték a másik moziba. Ha az út túl hosszú volt a két mozi között, megesett, hogy a nézőközönségnek vetítés közben várnia kellett az új tekercs megérkezéséig.

– Hogyan hozta a sors, hogy saját mozija lett?

– 2000 márciusában lettem mozigépész és üzemvezető-helyettes a gödöllői mozinál, majd 2006 nyarán lehetőségem nyílt megvásárolni az üzemeltető céget. Azóta a párommal együtt vezetem a Városi Filmszínházat, és nem bántam meg. Egy ideje foglalkoztat már gondolat, hogy tapasztalataimat szívesen hasznosítanám más városban is. Így találtam rá a félegyházi mozira.

– Mire számíthat a félegyházi közönség?

– A digitális mozizás komoly lehetőségeket tartogat a helyi mozik számára is. A premierfilmeket a budapesti mozikkal egy időben, akár 3D-ben láthatja majd a kiskunfélegyházi közönség is. A mozi üzemeltetéséhez szükséges technikai feltételeket a cég, míg az átépítés költségeit az önkormányzat biztosítja. Ami engem illet, minden igyekezetemmel és szakmai tapasztalatommal azon leszek, hogy a Petői Mozi minél tovább, és minél magasabb színvonalon szolgálhassa a helyi film és mozi szerető közönséget.

 

Kövessen minket a Facebookon is!