Kék hírek 2016. március 19. 11:40 Forrás: baon.hu - Tapodi Kálmán

Lövöldözés a bíróságon: kitüntették a hősöket

Lövöldözés a bíróságon: kitüntették a hősöket
Madácsi Károly, bírósági alkalmazott lélekjelenlétének volt elsősorban köszönhető, hogy nem végződött vérengzéssel a szerdai lövöldözés a járási ügyészség és bíróság épületében. A támadóval puszta kézzel birokra kelő bírósági gondnokot és a segítségére siető társait pénteken kitüntették.

Az elismerések átadásakor az ott dolgozók közül többen is könnyezve mondtak köszönetet a hősöknek: Madácsi Károlynak, Mohai Gábornak, Letavecz Gábornak és Kertész Norbertnek (Ő nem volt jelen az elismerés átadásán. A szerk.), akiknek az életüket köszönhetik.

– A portásfülkében voltam a hűtőszekrénynél, így engem nem vett észre támadó. Először nem is fogtam fel a helyzetet, de amikor láttam, Gábor, a biztonsági őr feltartott kézzel elindul mögötte a fegyveressel, tudtam, hogy valamit tennem kell. Mindössze egy gumibotot találtam és azzal a kezemben osontam utánuk – idézte a mindössze 3-4 percig tartó támadást Madácsi Károly.

– A férfit látásból ismertem, mert többször járt már a bíróságon. Egy dobozból rántotta elő gépkarabélyt, amit azonnal csőre töltött. Mivel nálam nem volt semmi, így engedelmeskedtem és elindultunk az első emeleten lévő ügyészség felé, miközben folyamatosan fenyegetőzött, hogy mindenkit megöl. Az egyik fordulónál észrevettem, hogy Károly követ bennünket, de szerencsére a támadó nem látta meg. Felszólított, hogy nyissam ki a folyosó ajtaját, de izgalmamban véletlenül a villanykapcsolót nyomtam meg és a váratlanul felizzó lámpákra felnézett a támadó, akire ekkor rontott rá Károly – mesélte Mohai Gábor biztonsági őr.

A közelharc során a gondok a fegyver csövét próbálta eltartani, miközben eldördült az első lövés, ami a mennyezetbe fúródott. „A fegyvert nem engedtem el egy pillanatra sem, mert tudtam, hogy akkor végem” – mondta el Madácsi Károly. Közben másodszor is elsütötte a fegyvert a támadó, akivel együtt legurultak a lépcsőn. A birok a földszinten folytatódott, de a fegyver csöve a lépcső felé nézett, így a biztonsági őr nem tudott közbeavatkozni. A gondnoknak sikerült leszorítani a támadót, aki a szorosan magához húzott karabéllyal újabb lövéssel próbálkozott, de „döglött” lehetett a lövedék, ám következő lövés átütötte a folyosó ajtaját.

– A tárgyalóteremben voltunk, amikor odakintről furcsa hang hallatszott, utána még egy. Odabent azt mondta valaki, hogy biztosan felborult egy asztal, no de kétszer is? Ekkor jeleztem a bírónak, hogy elhagyom a termet és pisztollyal a kezemben néztem ki, hogy mi történik odakint és pillantottam meg a dulakodókat – ezt már Letavecz Gábor főtörzsőrmester, kömpöci körzeti megbízott mesélte.

A földön küzdő Madácsi Károlynak, aki egykoron határőrként szolgált, sikerült kitárazni a fegyvert, és kiabált a többieknek, hogy jöjjenek segíteni, mert nincs lőszer a karabélyban. Letavecz Gábor pisztollyal a kezében megadásra szólította fel a támadót, miközben a férfit sikerült bilincselő testhelyzetbe hozniuk. Kertész Norbert törzsőrmester és Mohai Gábor is ott voltak már ekkor. – Amikor megfordítottuk, akkor ismertem fel B. Jánost, akivel szemben már korábban más ügyben is intézkedtem Majsán – tette hozzá a főtörzsőrmester.

A támadó – akinek füleiben füldugók voltak – ruházatának átvizsgálásakor még három teli tárat találtak, összesen 90 lőszerrel, és a hátizsákja is teli volt lőszerekkel, volt nála egy bicska és rengeteg csokoládé is.
A megbilincselt férfit utána az épületben található zárkába vitték, ahol betegségére hivatkozott, majd elalélt, de az őt megvizsgáló mentősök szerint csak szimulált.

A példaértékű és kiemelkedő helytállásért járó „Bács-Kiskun megye Igazságszolgáltatásáért” emlékérmeket Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke adta át. Jövő héttől egyébként fegyveres őrség őrzi majd az ügyészség és a bíróság épületét Halason.


Fotó: Tapodi Kálmán

 


 

Kövessen minket a Facebookon is!