Közélet 2014. április 25. 12:22

Milliárdos beruházás a Homokhátságon a zöldebb környezetért

Milliárdos beruházás a Homokhátságon a zöldebb környezetért
Megújul és modernebb lesz a kiskunfélegyházi hulladékudvar. A meglévő létesítményt egy újrahasznosító központtal bővítik 2015 március végéig. A beruházás a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás nyertes pályázata keretében valósul meg. A már elkezdett fejlesztési munka a társulás több települését is érinti. Az Európai Unió és a Magyar állam összesen 4,6 milliárd forintot meghaladó támogatással segíti a zöldebb környezet kialakítását Homokhátságon.

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. A ma már hivatalos ENSZ világnapnak számító dátumot először 1970-ben ünnepelték az Egyesült Államokban. Bár eredetileg ifjúsági megmozdulásnak indult, már az első alkalommal is 25 millióan vettek részt rajta. Ma pedig az ENSZ közel 200 tagállamában megünneplik. Ahhoz azonban, hogy a Föld napja ne csak üres, divatos világnap legyen konkrét cselekvésekre, a környezettudatos szemlélet erősödésére, és emberi összefogásra van szükség. Az energiaforrások hatékonyabb felhasználása, vagy éppen a tudatosabb hulladékgazdálkodás is kiváló eszköze környezetünk élhetőbbé, tisztábbá tételének.

Ez a cél valósul meg a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás pályázatában is. A 3 térség, 82 önkormányzatának összefogásával 2011-ben alapított együttműködés az Európai Unió és a Magyar Állam együttes támogatása révén több, mint négy és fél milliárd forintból valósítja meg a Települési szilárdhulladék mechanikai-biológiai stabilizálására szolgáló rendszer kialakítását a Homokhátsági Települési Hulladékgazdálkodási Rendszerben”

A 2014 márciusa és 2015 márciusa között zajló beruházás keretében megújul és korszerűsödik a vaskúti, felgyői és kiskunhalasi hulladéklerakó; a zöld hulladék eltérítése érdekében a helyi lakosság körében mintegy 10.000 házi komposztáló edény kerül kiosztásra, valamint a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével szelektív hulladékgyűjtő járművek is beszerzésre kerülnek. A projekt révén várhatóan csökkenhet a szerves anyag hányad, ezzel párhuzamosan pedig - az EU előírásait szem előtt tartva – nagy mértékben javulhat a hulladékhasznosítási arány is.

A Társulásról, illetve az érintett beruházásról bővebb információt a http://homokhatsagkeop.csongrad.hu/projekt/projekt.php oldalon olvashatnak

 

(Fotó: komposztáló ládák)

Kövessen minket a Facebookon is!