Közélet 2014. április 25. 17:38

Szomorú Majális

Szomorú Majális
„Az idei esztendőben a Parkerdőben a majális megszervezése érdekében egy külsős cég keresete meg a képviselő-testületet. E cég megkapta a képviselő-testülettől a hozzájárulást a Parkerdő ingyenes használatához, a rendezvény lebonyolításához. Sajnálattal vettük tudomásul a szervezőnek a mai napon megküldött azon közleményét, hogy a május 3. napjára tervezett majális – technikai okok miatt - mégsem kerül megrendezésre” - áll dr. Endre Szabolcs levelében. A jegyző egyben arra is kéri a sajtó munkatársait, hogy az általa továbbított, a „szervező által megküldött közleményt az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük”. Mivel a levél végén név nem, csak a „szervezők” aláírás olvasható, a közlemény megjelenését követően telefonon kerestük dr. Endre Szabolcsot,hogy legyen szíves megnevezni a levél szerzőit név szerint, de mint mondta, „nincs bent az önkormányzatnál, és erre a kérdésre pillanatnyilag pontos választ nem tud adni”. Ennek ellenére mégis fontosnak érezte, hogy a városi médiát felkérje a közlemény változatlan terjedelmű közlésére, aminek az alábbiakban eleget teszünk:

„Friss hírek a Majálisról:

Több mint másfél hónapja, egy 6 tagú baráti társaság merengett a múlton és nosztalgikus hangulatban gondolt a régi jó majálisokra, amik Kiskunfélegyházán a Parkerdőben voltak.

„Azok voltak a szép idők”, „Emlékeztek amikor a kis ösvényen szaladgáltunk a két tisztás között?” , „De jó lenne újra egy ilyen igazi majálison részt venni”…

„Rendezzünk mi magunk egyet!” és jöttek az ötletek, hogy kit kellene meghívni, milyen programok lennének, ki mit vállalna fel a szervezésből.

Igen ám, de az áram lekötés, és annak a használata,  a fellépők gázsija, az őrzés, eszközök bérlése, technika szállítása, segítő emberek fizetése, a szemét szállítása, és sok-sok más dolog kifizetése már közel kétmillióssá tette a költségvetést.

Sebaj, - gondolta a társaság-, hiszen lesznek árusok, lesz vidámpark, kiadjuk a színpadi reklám felületeket, és Félegyházán vannak nagy cégek, kisebb vállalkozók, biztosan összefogással összerakjuk a pénzt és ha nem is világra szóló, de egy igazán értékes és emlékezetes napot adhatunk közösen a félegyházi embereknek. 

Nagy energiával és reményekkel kerestük fel a Polgármesteri Hivatalt.

Kapus Krisztián polgármester úr nagyon előzékenyen és pozitívan állt a kérésünkhöz. Sajnos a városnak nem volt lehetősége anyagilag támogatni a rendezvényt, de ezen kívül mindent megtettek a rendezvény sikeréért. Pl. ingyen biztosította az önkormányzat a Parkerdőt használatra, hogy a város lakosságának egy igazi majálist szervezzünk.

Kitakarítatta, kullancs mentesítette az erdőt, bevizsgáltatta a vízminőséget, ígéretet kaptunk a wc-k rendbehozatalára is. 

Közben ment a program szervezés is.

Akik támogatásként a jelenlétükről biztosítottak:

-          Tűzoltóság, tűzoltó autóval

-          Kiskunfélegyházi Íjász Egyesület

-          Kiskunfélegyházi Fúvószenekari Egyesület

-          Kiskunfélegyházi Nyugdíjasklub Egyesület

-          Kiskunfélegyházi Népdalkör és Citerazenekar

-          Félegyházi Lovas Klub Sport Egyesület

-          Kiskunfélegyházi Vasas Testedzők köre

-          Alapfokú Művészeti Iskola Kiskunfélegyháza mazsorett és fúvósai

A lista nem teljes.

Ezenkívül segítséget kaptunk a helyi foci bajnokság leszervezéséhez, gyermek és felnőtt versenyek, játékok lebonyolításához, gyermek arcfestéshez, tombola nyeremények felajánláshoz.

Csak hogy pénz még nem volt a lebonyolításhoz. 

Az első napokban felkerestünk nagy cégeket, olyan embert akiről azt hallottuk, hogy több nagy cégben is benne van,  és ő az aki több félegyházi szerint, eséllyel indulhat majd az önkormányzati választáson

Biztattak, menjünk hozzá, ő Félegyházáért és a lakosok érdekeiért kiáll.

Hát nem állt ki, sőt egyre csak azt kérdezte, hogy ez neki miért lenne jó.

Talán, mert példát mutathatott volna összefogásban?

Vagy a választásokra szerezhetett volna magának egy jó pontot?

Vagy, mert nagy reklámot kapott volna a cége?

Nem talált a rendezvényben fantáziát, így hát tovább a téma nem is érdekelte.

Nem adtuk fel, úgy gondoljuk, hogy az  összes nagy céget fel is kerestük.

Volt, aki válaszra sem méltatta levelünket, volt akivel leültünk tárgyalni, aztán soha többet nem vette fel a telefont és az sms-ekre sem válaszolt.

Egyik nagy cég sem volt hajlandó pénzt áldozni a majálisért, azért, hogy több ezer ember láthassa cserébe a molinóját, tábláját. 

Sok kis vállalkozót, üzlet tulajdonost is megkerestünk.

Nagyon jó érzéssel töltött el, hogy voltak olyanok, akik biztosítottak arról, hogy szívesen adnak 5-10.000 Ft.

De sajnos ez kevésnek bizonyult.

A költségek lefaragása, minimalizálása után is, akár hogy is számoltuk, fennmaradt  mínusz 500.000 Ft, amit már sehonnan nem tudtunk előkeríteni.

Így hát csalódottan és szomorúan, de be kellett látnia kis baráti társaságunknak, hogy nincs összefogás a nagy cégek részéről, és pénz nélkül bizony nem lehet csodát „építeni”. 

SAJNÁLATTAL KÖZÖLJÜK, HOGY A MAJÁLIS ELMARAD!

Hálásan köszönjük mindazoknak a félegyházi embereknek a biztatását és segítségét akik még közösségben gondolkodnak és nem a saját hasznukat  helyezik előtérbe egy közösségi megmozdulás megteremtésénél, hanem a városért, az ott élőkért, gyermekeikért, barátaikért, szeretteikért ajánlják fel segítségüket akár anyagilag akár saját erejüket és energiájukat nem kímélve. 

Köszönettel: A szervezők”

A közleménnyel kapcsolatban megkerestük Csányi Józsefet, akinek a neve ugyan nem szerepel a közleményben, de a leírás alapján pontosan beazonosítható. A térség vállalkozóit összefogó KGME elnökeként közismert üzletember az alábbi nyilatkozatot juttatta el hozzánk a fenti levéllel kapcsolatban:

„Sokat gondolkodtam azon, hogy érdemes-e reagálni ebben az ügyben. Végül nem személyes okokból döntöttem úgy, hogy elmondom álláspontomat, hanem azért, mert a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület elnökeként úgy érzem: nem hagyhatom, hogy alaptalanul rossz hírét keltsék a jó szándékú, közösségi programokat támogató félegyházi vállalkozásoknak.

A félegyházi majálissal kapcsolatban engem – és tudtommal még néhány félegyházi vállalkozást – körülbelül két hete kerestek meg ismeretlen emberek azzal, hogy a polgármester úr küldte őket, és nem kevesebb, mint 3,5 millió forintot kértek egy olyan rendezvény támogatására, aminek sem a szervezési körülményeiről, sem a színvonaláról részleteket nem tudtam. Az viszont nyilvánvaló volt, hogy egy üzleti alapú vállalkozásról van szó. A megkeresés során még egy kérés elhangzott, miszerint „hassak oda”, hogy a félegyházi középiskolák ne a majális napján tartsák a ballagást. Az első kérést elutasítottam, a másodikat nem is értettem…

Ilyen előzmények után döbbenettel tapasztaltam, hogy a félegyházi önkormányzat jegyzője – akitől a konszenzusra törekvést várná a közvélemény – személyesen továbbít a sajtónak egy olyan közleményt, amelyhez senki nem adta a nevét, ugyanakkor becsületes félegyházi vállalkozások rosszhírét kelti.

A város vállalkozásai – beleértve jómagamat is – számos, nem üzleti alapú, nonprofit ügyet karolnak fel nap mint nap. Tesszük ezt sokszor csendben, a nyilvánosság kizárásával, mert ezek az ügyek nem a hírnévről, hanem az emberségről, a lokálpatriotizmusról és közös felelősségvállalásról szólnak. Sok millió forint nagyságrendű az az összeg, amit a félegyházi vállalkozások évente ilyen célra fordítanak, és ha kell, egymást is támogatjuk ezekben a vállalásokban. Ezért valamennyiük nevében visszautasítom, hogy városunkban „nincs összefogás a nagy cégek részéről”! . Azt gondolom azonban, hogy a felkarolt ügyek kiválasztása a cégek magánügye! Azt pedig végképp udvariatlanság számon kérni rajtuk, hogy miért nem áldoznak milliós nagyságrendben egy üzleti vállalkozás sikerére!

A közlemény úgy ír rólam, mint „aki több félegyházi szerint, eséllyel indulhat majd az önkormányzati választáson”. Köszönöm a megelőlegezett bizalmat! Tudom, sokan emlegetnek lehetséges polgármester-jelölként! Ez talán összefügg azzal a ténnyel, hogy nem ez az első – és attól tartok nem is az utolsó – támadás, ami a személyemet éri. Én teljes szívemből azt kívánom Félegyházának, hogy – legyen bárki a következő ciklus polgármestere – az összefogásra, és ne a széthúzásra törekedjen! Hogy a városi rendezvényeknek legyen az önkormányzat a gazdája! Becsülve az itt élőket annyira, hogy nem egy külsős céget bízunk meg: termeljen profitot, hanem szívvel-lélekkel, a félegyházi embereknek, a félegyházi önkormányzat szervezze meg azt. S végezetül – de nem utolsó sorban – az önkormányzat, a jegyző soha ne legyen partner a helyi vállalkozások besározásában!

Csányi József”

Tóth Timea

 

Kövessen minket a Facebookon is!