• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kitekintő
  • Előadások a magyar zsidó képzőművészet, építészet, iparművészet és műgyűjtés jeles képviselőiről, emlékeiről
Kitekintő 2014. április 28. 07:12

Előadások a magyar zsidó képzőművészet, építészet, iparművészet és műgyűjtés jeles képviselőiről, emlékeiről

Előadások a magyar zsidó képzőművészet, építészet, iparművészet és műgyűjtés jeles képviselőiről, emlékeiről
Kecskeméti Katona József Múzeum tisztelettel meghívja önt és családját a Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából megrendezett képzőművészeti emlékkiállításhoz kapcsolódó előadás-sorozatának első felvonására:

dr. Németh István művészettörténész:

Nemes Marcell, a műgyűjtő

Időpont: 2014. április 30., szerda 16 óra

Helyszín: Cifrapalota, 1. emelet

A zsidó származású, de érdemeiért nemesi címet nyert Jánoshalmi Nemes Marcell (1866–1930) vitathatatlanul a magyarországi polgári műgyűjtés egyik legmarkánsabb, s egyben legellentmondásosabb figurája volt a 20. század első évtizedeiben, akinek nagyvonalú műgyűjtői, illetve mecénási tevékenységéről már életében legendákat zengtek. Számos hazai és külföldi múzeumot gazdagított jelentős, nemritkán hézagpótló műalkotásokkal, s 1911. május 20-án kelt adományozó levelében 79 festményt ajánlott fel Kecskemét városának, megvetve ezzel az idővel nemzetközi rangú gyűjteménnyé fejlődő Kecskeméti Képtár alapját. Az előadás a híres mecénás-műgyűjtő mesébe illő, kalandos pályafutásának legjelentősebb mozzanatait felidézve igyekszik életre kelteni a Kecskemét város díszpolgárává is avatott Nemes Marcell alakját.

Dr. Németh István művészettörténész 1989–2011 között a Szépművészeti Múzeum muzeológusa, majd főmuzeológusa volt. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem docense, a Néderlandisztika Tanszék oktatója. Az elmúlt tíz év során számos tanulmánya jelent meg Nemes Marcellről különböző hazai és külföldi folyóiratokban, ill. kiállítási katalógusokban. Ő rendezte a Szépművészeti Múzeumban a 2011 októberében megnyílt El Grecótól Rippl-Rónaiig. Nemes Marcell, a mecénás műgyűjtő című kiállítást.

További előadások (szerdai napokon, 16 órai kezdettel):

  • Május 7. ifj. Gyergyádesz László művészettörténész: Márkus Géza, a Cifrapalota tervezője
  • Május 14. Monori Laura művészettörténész: Perlrott Csaba Vilmos életműve
  • Május 21. Székelyné Kőrösi Ilona történész: A kecskeméti Kossuth-szobor, és alkotója, Telcs Ede
  • Május 28. Barki Gergely művészettörténész: A magyar zsidó festészet és a Nyolcak
  • Június 4. ifj. Gyergyádesz László művészettörténész: A Kecskeméti Művésztelep és a magyar zsidó képző- és iparművészet (Falus Elek, Iványi Grünwald Béla, Faragó Géza, Gráber Margit…)
  • Június 11. ifj. Gyergyádesz László művészettörténész: „Látnak üresen a szemek” – Farkas István művészetéről

Megőrzött kulturális értékeink a holokauszt után

KECSKEMÉT ÉS A MAGYAR ZSIDÓ KÉPZŐMŰVÉSZET

A 20. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN

Kecskeméten született, alkotott, a városban őrzik a műveit, vagy az itteni gyűjtőtáborból küldte el az utolsó sorait…

A kiállítás még július 27-ig megtekinthető.

Kecskemét egyik ékessége az 1902/3-ban épült Cifrapalota (Márkus Géza építészről, a tervezőjéről a Magyar Zsidó Lexikonban is olvashatunk). Itt található a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteménye, mely kategóriájában az egyik legnagyobb és legjelentősebb Magyarországon. Az intézmény fő gyűjtési területévé a 20. század első felének magyar művészete vált, miután olyan kiemelkedő magángyűjtemények anyagai lettek a részei, mint Nemes Marcellé és Wolfner Józsefé (Farkas István és Glücks Ferenc által is folytatva). Maguk az említett műgyűjtők is zsidó származásúak voltak, így talán nem is annyira meglepő, hogy általuk, illetve a későbbi vásárlások nyomán számos zsidó magyar festő és szobrász alkotása került a kecskeméti múzeumba. Célunk, hogy Cifrapalota Pávás termében megrendezett kiállítás és az ahhoz kapcsolódó igényes könyvkatalógus (várható megjelenés május 18-án) segítségével, ezúttal egy a kulturális értékekre hangsúlyt fektető holokauszt megemlékezés keretében, a magyar zsidó művészet értékálló produktumainak állítsunk maradandó emléket. Természetesen ugyanez a célunk a kiállítást kísérő, s minden korosztály számára szóló múzeumpedagógiai programok, így a gyermekfoglalkozások, tárlatvezetések és az előadások esetében is.

Tárlatvezetések

Minden korosztály számára, hétköznapokon hétfő kivételével, előre egyeztetett, megbeszélt időpontban (Tel.: 76/480-776; 30/287-2549; E-mail: [email protected])

Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész vezetésével magyarul, míg Virág Ágnes vezetésével angolul.

Múzeumpedagógiai programok 10-14 éves diákok számára

Részvételi díj: 100 Ft

Információ, bejelentkezés: Merinu Éva múzeumpedagógusnál (Tel.: 30/406-5260; E-mail: [email protected])

  • Falus Elek szőnyegszövő műhelyében – A kézi szövőkeret kipróbálása
  • Élet a zsidó polgári lakásban – Egy zsidó asszony, Kirtz Olga háztartásvezetése, naplójának nyomán – szituációs játékkal egybekötve.
  • Vendégségben egy zsidó családnál – Hogyan tudják a gyerekek kifejezni, megjeleníteni és értelmezni a zsidó vallást, életmódot, néphagyományt egy általuk létrehozott festményen.
  • Kóser – nem kóser. Zsidó néphagyományok – táplálkozás, ünnepek, háztartásvezetés. A téma kiindulópontja a kiállítás egy-egy festménye (pl. Ámos Imre: Rabbi kakassal). A foglalkozás végén pászka-kóstoló.

Múzeumpedagógiai foglalkozások 14-18 éves diákok számára

Részvételi díj: 100 Ft

Információ, bejelentkezés: Bencsik Orsolya (Tel: 76/480-776; E-mail: [email protected])

Az Életutak című foglalkozásokon Farkas István vagy Márkus Géza életét és sokrétű munkásságát követjük végig. Műveik személyes vonatkozási pontjait beszélgetés, szituációs játék és sok-sok kreatív feladat közbevetésével vesszük górcső alá.

Kövessen minket a Facebookon is!