Közélet 2014. április 30. 10:43

Felavatták a Návay-emlékművet a vasútállomás előtti parkban

Képgaléria
Návay Lajos mélyen keresztény ember volt, elkötelezett magyar és felelős hazafi. Három tulajdonság, amelyből a XX. században egy is elég volt ahhoz, hogy az életével fizessen érte. Návay itt, a kiskunfélegyházi állomás előtt fizette meg mindezeknek az árát, és vált a bolsevik terror áldozatává – mondta a Návay-emlékmű avatásán Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

 

Az emlékmű avatásán Kapus Krisztián polgármester arról szólt, hogy a félegyháziaknak régi igénye volt, hogy visszaállítsák a volt országgyűlési képviselő, a parlament elnöke tiszteletére 1929-ben állított, majd a második világháborúban lerombolt Návay-emlékművet. Az eredeti emlékművet a vasútállomás melletti kiserdőben közadakozásból építették meg. Avatásakor hangzott el: „Kegyelet emelte ezt az emlékművet, az 1919. április 29-én meggyilkolt áldozatok emlékére. Ártatlan vérük az égbe kiált.”

Az avató ünnepségen a polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik felajánlásaikkal lehetővé tették az emlékmű újbóli felállítását. Megköszönte munkájukat az alkotás kivitelezőinek, a Bozóki Testvérek Kft.-nek és Máté István szobrászművésznek.

 

H. S.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!