Kultúra 2014. január 3. 09:01

Testvérvárosi kapcsolatok - Tordától Die-ig

Testvérvárosi kapcsolatok - Tordától Die-ig
2011 szeptemberében alakult meg a Testvérvárosi Egyesület Kiskunfélegyháza azzal a céllal, hogy ápolja és fenntartsa Kiskunfélegyháza testvér- és partnervárosaival a kapcsolatot, és minél gazdagabban reprezentálja, ismertesse meg Magyarország történelmi, kulturális, társadalmi és közösségi értékeit Kiskunfélegyháza partnervárosaival.

A Testvérvárosi Egyesület Kiskunfélegyháza 2012. március 7-én együttműködési megállapodást kötött Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatával a minél termékenyebb testvér- és partnervárosi kapcsolatok érdekében. A megállapodás értelmében az egyesület minden évben tájékoztatja az önkormányzatot az éves munkájáról. Erre legutóbb 2013 decemberében került sor, amikor a félegyházi képviselő-testület elfogadta Kormányos Imre, a Testvérvárosi Egyesület elnökének beszámolóját.

Az írásos anyagból kiderül: a Testvérvárosi Egyesület Kiskunfélegyháza szomorú kötelességének tett eleget, amikor egy évvel ezelőtt, 2013. január 4-én közreműködtek a Ficsór József temetésére érkező vendégek elszállásolásában és vendégül látásában. A Testvérvárosi Egyesület korábbi elnökének végső búcsújára ugyanis több partner településről érkeztek vendégek.

Tavaly januárban a szlovákiai Uhrovec településen járt az egyesület elnöke, a Mórás bálra olasz vendégek érkeztek Feltre-ből, Korondra, a Lőrinc Márton Emléktornára kiskunfélegyházi birkózók és sakkozók, míg a Mezőgecsei Nemzetközi Böllérversenyre a Királyi Szakács Klub tagjai utaztak.

Márciusában a Móra Ferenc Gimnázium diákjai és tanárai viszonozták Feltre-be az olasz vendégek januári látogatását. Májusban a Tordai Magyar Napokon 17 fős csoport vett részt a KÖÁI képviseletében, és nyolcan jártak Bagnols sur Ceze-ben, a Carcaixent és Bagnols sur Ceze 30 éves évfordulójának ünnepén.

A Városalapítók Napjára érkező vendégek fogadásában, elszállásolásában ugyancsak részt vettek az egyesület tagjai. Mint ismert, ez alkalommal Korond település valamint Günter Jakob, Braunfels alpolgármestere Kiskunfélegyháza Város Képviselő-testületének Elismerő Oklevelét vehette át.

Május végén Segesvárról és Korondról érkeztek birkózók az id. Besze László Birkózó Emlékversenyre. A vendégeket a korábbi gyakorlathoz hasonlóan civilek látták vendégül.

Júniusban a francia testvérvárosban, Die-ben tett látogatást a kiskunfélegyházi delegáció, és a vendégekből idén vendéglátók lesznek: a kiutazók ugyanis 2014-ben vendégül látják a Die-ből érkező csoportot. A találkozót a XVI. Libafesztivál idejére tervezik.

Július sakkozók jártak Korondon, egyesületi delegáció járt Anton Dobes hegymászó, uhroveci képviselő temetésén, és három 16-25 év közötti fiatal vett részt az Eekloban megrendezett Fiatalok Európáért találkozón.

A július 30-i, kiskunfélegyházi Petőfi ünnepségre Segesvárról érkezett delegáció. A vendégek fogadásában a Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola segített, valamint a szállást is biztosította.

Augusztusban a hagyományos korondi Árcsói vásárban és a Tordai Napokon is képviselték Félegyházát az egyesület tagjai, a szeptemberi Libafesztiválon pedig a kiskunfélegyházi sakkozók fogadták a Korondról érkező vendégeket.

Ezt követően Newburyben testvérvárosi találkozón, októberben a kikindai Tök Napokon és Cacaixent 30 éves évfordulóján képviseltette magát a Testvérvárosi Egyesület.

Októberben a székely kapu felújítására érkeztek korondi mesterek Kiskunfélegyházára, novemberben pedig a dán testvérvárosból, Silkeborgból érkezett egy nyolcfős delegáció. Látogatásuk célja a Városi Kórház és Rehabilitációs Központ látogatása volt.

Decemberben a Bagnols sur Céze-ben megrendezett atlétika versenyen 9 fővel képviselte a várost a Jogging Plus Futóklub


A képen Ficsór József, a Testvérvárosi Egyesület elnöke, egy 2012-es, korondi látogatáson.

Kövessen minket a Facebookon is!