Egészségügy 2016. május 2. 08:20 Forrás: keol.hu

Megvizsgálták a tanyák ivóvizét

Megvizsgálták a tanyák ivóvizét
Ezen a héten zárult le annak a 60 tanya kútjának vízminőség-vizsgálata, amelyre a Földművelésügyi Minisztérium pályázatán keresztül nyert támogatást a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat. A 4.660.900 Ft támogatást nyújtó programról, az eredményekről és a jövőbeni feladatokról tartott sajtótájékoztatót Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a Megyeházán.

A mezőgazdasági és ipari szennyezés miatt a talajvizeink mára már igen rossz állapotba kerültek. A tanyákon élő lakosság gyakran ezt a talaj felsőbb rétegeiből származó vizet fogyasztatja az ásott vagy fúrt kutakból. Tisztításhoz a kútvíz kockázatmentesen használható, de főzésre, gyümölcsök és zöldségek öntözésére, állataink itatására az ivóvíz-minőségű víz alkalmazása szükséges. A minőségromlást elsősorban emberi vagy állati eredetű szennyvíz, állati hulladék (pöcegödrök, árnyékszékek, dögkutak, trágyázás), mezőgazdasági területen különböző növényvédőszer és műtrágya maradványok okozzák.

Jó hír azonban, hogy az ásott és fúrt kutak minősége javítható. Az megyei önkormányzat komplett tájékoztató anyaggal igyekszik a tanyai lakosságot ellátni, melyből megtudhatják, mit tehetnek a megelőzés, tisztítás és egészségük megőrzése érdekében. 

- Fontos célunk továbbá, hogy olyan pályázati lehetőségeket találjunk, melyekkel megoldhatóvá válik a tanyán élők egyedi víztisztító berendezéseinek jövőbeni beszerzése" - vetítette előre a sajtótájékoztatón Rideg László.  

A tájékoztatón részt vett Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere is, aki elmondta: nagy segítség volt számukra ez a lehetőség, ő pedig településvezetőként is mindent megtesz annak érdekében, hogy jobb minőségű vizet ihassanak a ballószögi lakosok.

- Az egyik szemem sír, a másik nevet - fogalmazott a sajtó képviselőinek Polyák Tibor, fülöpjakabi tanyatulajdonos, aki 20 évig falugondokként is tevékenykedett. - A vizsgálatoknak köszönhetően szembesültünk a nem túl pozitív eredménnyel, de most már legalább tudjuk, hol és min kell javítani.


Várkonyi Éva
 

Kövessen minket a Facebookon is!