Kistérség 2016. május 3. 15:30

Kárpátalján mutatják be elsőként „Makrancos Katát” a petőfiszállási gyerekek

Képgaléria
Kárpátalján mutatják be elsőként „Makrancos Katát” a petőfiszállási gyerekek
Művészeti tábort szerveztek a képzőművészet és a színjátszás iránt érdeklődő petőfiszállási gyerekeknek. A Pálosszentkúton megtartott kurzus keretében a 18 érdeklődő fiatal foglalkozásait művészek, művésztanárok és színházi szakemberek vezették. A tanulók ellátogattak a Kecskeméti Katona József Színházba is, ahol egy vígjáték megtekintése mellett a kulisszák mögé is betekinthettek, megismerkedhettek a színészek, dramaturgok, rendezők munkájával is. A színjátszó diákok Shakespeare Makrancos Kata című vígjátékát vitték színpadra, amelynek főpróbáján Réczei Tamás, a kecskeméti színház dramaturg-rendezője csiszolta tanácsaival az előadást.

Szükség is volt a színházi szakember észrevételeire, az utolsó finomításokra, hiszen a színjátszó közösség május 4-én indul Kárpátalájra, ahol több településen, többek között Ungváron is fellépnek.

Réczei Tamás nagyra értékelte a főpróbán bemutatott produkciót. De azt is elmondta, hogy számára élmény volt látni, hogy a gyerekekben kialakult a színházhoz való szerelmes viszony, többek pedig színészi tehetségüket is felvillantották. De a legfontosabbnak azt tartotta, hogy megmerítkeztek ebben a világban, és remélhetően színházlátogatókká válnak a későbbiekben.

A diákok személyiségfejlődésének sem árt, ha ilyen táborban vesznek részt, mert fontos megtanulni az önkifejezést, a szép, érthető beszédet. Egy színdarab előadása során pedig olyan szerepben is kipróbálhatják magukat, amilyennel talán nem is fognak találkozni későbbi életük során. Önbizalmat is nyerhetnek egy ilyen kurzuson, gyakorolva a közösség előtti megszólalást. De az együttműködést is meg kell tanulni egy színdarab előadása során. A színpadi jelenetek ugyanis csak akkor működnek hatásosan, ha figyelünk egymásra. Ugyanúgy, mint az életben. A kommunikáció csak kölcsönös figyelem alapján eredményes.

A petőfiszállási gyerekek sokat fejlődtek a táborban, és biztos, hogy sikert fognak aratni a kárpátaljai és hazai fellépéseik során is – zárta gondolatait Réczei Tamás.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!