Egészségügy 2016. május 5. 09:30

Szakértőnktől a fényvédelemről

Képgaléria
Szakértőnktől a fényvédelemről
A fény jótékony hatása mellett ma már a káros hatások is ismertek. Ezért a fényvédelem nagyon fontos napjainkban. A legtöbb bőrbetegséget az ultraibolya (UV) sugárzás okozza. Az UVB-sugárzás az azonnali reakciókért (például napégés) felel, és különösen a déli órákban éri nagy mennyiségben a földet. A vízen is átjut, ezért téves az az elképzelés, hogy vízben nem lehet leégni. Az UVA-sugárzás késleltetett reakciókat (pl. ráncosodás, napallergia, bőrrák) okoz, nagy dózisban bőrvörösséget és pigmentációt vált ki. Az ablaküvegen is áthatol.

Hogyan védekezzünk a káros fénysugarak ellen?
 

  • Az elsődleges védelmet saját bőrünk jelenti. Bőrünk színe örökletes tulajdonság, a különböző bőrtípusok közül a sötétebb nagyobb, a világos kevesebb védelmet nyújt.
     
  • Lehetőleg kerüljük a napot a déli órákban, tizenegy és délután három óra között.
     
  • Fényvédő készítmények használata.
     
  • A korszerű készítmények bőrgyógyászatilag teszteltek, hipoallergének, bizonyos mértékig vízállók. Állagát tekintve krém, tej, spray, fluis, stb. változatban kaphatóak, melyek közül mindenki megtalálhatja a számára kényelmes és kellemes változatot.

    A fényvédő tulajdonságot faktorszámmal jelzik, amely arra utal, hogy egy adott készítménnyel hányszor több időt tölthetünk el a napon biztonságosan. SPF=Sun Protection Factor az UVB-védelemre utal. Fontos tudni, hogy a faktorszám és a fényvédőhatása nem egyenesen arányos, azaz a 16 SPF készítmény 92 százalékos, míg az 50 SPF készítmény körülbelül 96 százalékos védelmet nyújt a napégéssel szemben. Az Európai Unió ezért tiltotta be a 100 SPF jelzést, helyette az 50+ SPF jelzés írta elő, mert az emberekben azt a hamis érzetet keltette, hogy a 100-as fényvédő faktorszámú készítmény kétszer erősebb fényvédelmet jelent, mint az 50-es faktorú. Az UVA elleni védelemről az SPF nem nyújt információt, ezt a csomagoláson az IPD, PPD rövidítések jelzik. Az tekinthető biztonságos fényvédőnek, ahol a PPD/SPF arány három vagy annál nagyobb.

    A fényvédő hatás kialakulásához körülbelül fél óra szükséges, a készítmények néhány óra alatt elvesztik hatékonyságukat, ezért javasolt két-három óránként bekenni a fénynek kitett területet.

    A vízállóság kritériuma, hogy 2x20 perc vízben tartózkodás után is megőrzik hatékonyságukat.

    Javasolt a tavaszi-nyári időszakban a fénynek állandóan kitett bőrfelületen, például arcon, nyakon, dekoltázson fényvédő tartalmú arckrémek használata.

    A Körpatikában június 30-ig bőrgyógyászatilag tesztelt fényvédő készítmények kaphatóak 1.000 forint kedvezménnyel. A részletekről érdeklődjön a gyógyszertárban!

    Végezetül felhívom a figyelmet az anyajegyek évenkénti bőrgyógyász szakorvos által történő átnézetésére. A bőrgyógyász egy speciális nagyító (dermatoszkóp) segítségével megvizsgálja az anyajegyek szerkezetét, s ki tudja szűrni azokat, amelyek később veszélyessé válhatnak.
     

    dr. Vizi Judit
    szakgyógyszerész
     

    A rovat a Körpatika támogatásával jelenik meg.




     

     

    Kövessen minket a Facebookon is!