Egészségügy 2016. május 7. 07:30

Milliókat ér az egészség május 21-én Kiskunfélegyházán

Képgaléria
Milliókat ér az egészség május 21-én Kiskunfélegyházán
A prevenció és egészségmegőrzés jegyében indított Richter Egészségváros Program május 21-én Kiskunfélegyházára érkezik. A rendezvény célja kettős: felhívni a lakosság figyelmét az egészségtudatos életmódra, egyben jótékonyan tenni a kórházért a közösség erejével. A Richter Gedeon Nyrt. 2.000.000 forintos alapadomány-felajánlását a Bács-Kiskun Megyei Kórház – Kiskunfélegyházi Városi Kórház és Rendelőintézet számára a lakosok aktivitásukkal növelik, a cél széndioxid-terápiás gőzkabin, valamint PUVB fényterápiás eszköz beszerzése.  

Életmódot váltani sohasem késő, több kutatás is bizonyítja, hogy idősebb korban is képesek vagyunk változtatni a rossz beidegződéseken. A Richter Egészségvárosban elérhető programok az egészséges életmódot meghatározó valamennyi területet érintik, így a testedzésre, a helyes táplálkozásra, az egészségmegőrzése, valamint a lelki egészség, a kiegyensúlyozott élet kialakítására vonatkozóan részesülnek tanácsadásban korosztálytól függetlenül mindazok, akik részt vesznek a rendezvényen. Május 21-én, szombaton a Kossuth utcán megrendezendő kerülő eseményen a kiskunfélegyházi lakosoknak lehetőségük lesz egy nap alatt több, sokszor nehezen elérhető vizsgálaton, tanácsadáson ingyenesen részt venni: szív- és érrendszeri megbetegedések, idegrendszeri zavarok, érszűkület-vizsgálat, prosztata (PSA) szűrés, csontsűrűségmérés, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, asztmaszűrés, illetve bőr- és körömgomba szűrés. A fájdalomcsillapítás, memóriazavar, szorongás és depresszió, nőgyógyászati szaktanácsadás mellett mell-önvizsgálat tanácsadás is elérhető az egészségügyi sátrak sorában. Az érdeklődő lakosok a szűrővizsgálatokhoz kapcsolódó témákban hallhatnak előadásokat egész nap a Kiskunfélegyházi Kórház szakembereitől.

A program egészségnagykövetei: Rákóczi Ferenc műsorvezető, Béres Alexandra fitnesz világbajnok, Katus Attila aerobik világbajnok, Radványi Dorottya és Jaksity Kata műsorvezetők, valamint Rácz Zsuzsa írónő és Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó hirdetik: minden életkorban és életszakaszban törődni kell a testi-lelki egészséggel. „Szerintem nagyon fontos, hogy egy bizonyos életkor után az ember megelőző jelleggel minden évben elmenjen egy átfogó egészségügyi szűrésre. Én ezt minden évben megteszem: vérvételen, terheléses vizsgálaton, ultrahangon és tüdőszűrésen veszek részt, sőt, a családom többi tagját is erre biztatom. A megelőzés segítségével egészségesebb, kiegyensúlyozott életet tud élni az ember, és ez megfizethetetlen” – nyilatkozta Rákóczi Ferenc, a programsorozat házigazdája.

Az egészségnap fókuszában az egészségtudatos életmód kialakítására való ösztönzés mellett a helyi kórház támogatása áll. A támogatás mértéke a helyi lakosok aktivitásán múlik, hiszen a Richter Gedeon Nyrt. 2.000.000 forintos alapadománya az egyes programokon való részvételért járó adománypontokkal növelhető, az alapadomány összegét a Richter pontonként 300 forinttal megemeli. A cél széndioxid-terápiás gőzkabin, valamint PUVB fényterápiás eszköz beszerzése.
Örömmel tapasztalom, hogy a lakosság részéről nagy igény mutatkozik a szűrőprogramokra. A Richter Egészségváros egy olyan páratlan rendezvény, mely komplett szűrésekkel jelentkezik, és ahol az érdeklődők megoldást kapnak problémájukra. További motiváció a résztvevőknek, hogy saját egészségükön túl a kórházért is jót tesznek – nyilatkozta Dr. Körtvélyessy András, a Bács-Kiskun Megyei Kórház – Kiskunfélegyházi Városi Kórház és Rendelőintézet intézetvezető főorvosa, főigazgató-helyettese.

A kezdeményezés az eddigi hét év alatt elért sikereit Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője foglalta össze: „az eddigi hét év alatt a lakosok aktív részvételével több mint 209 millió forintot adományoztunk a kórházaknak. Mintegy kilencvenezer szűrésből tizenkilencezer olyan esetet szűrtünk ki, amely azonnal további ellátást, vizsgálatot igényelt. Programunk üzenete, az egészségért való tevőleges felelősségvállalás reményeink szerint százezrekhez jutottak el.”

A családi rendezvényt kiskunfélegyházi tánccsoportok, egyesületek -  Nippon Zengo és Fliszár Dóra - Gymstick Elite Trainer Team, Piros Rózsa Táncegyüttes, Főnix Dance Tánc és Fitness Stúdió, Silver Step Táncstúdió, Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola - bemutatói színesítik. Az egészségnapot felvezető reggeli egészségsétát a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar kíséri. A helyszínről élőben jelentkezik Garami Gábor, a Class FM kívánságműsorával.




 

Kövessen minket a Facebookon is!