Kitekintő 2014. január 3. 09:28 Forrás: MTI

Bács-Kiskunban jól vizsgázott az új államigazgatási rendszer

Bács-Kiskunban jól vizsgázott az új államigazgatási rendszer
Az állampolgárok visszajelzései alapján a kormányhivatalok működése, majd a járási rendszer kialakítása sikeres volt - mondta Kerényi János Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott az MTI-nek adott interjújában.

A járási hivatalok 2013. január 1-jei indulása óta rendszeresen végeznek ügyfélelégedettség-méréseket, amelyek azt mutatják, hogy az állampolgárok 95 százalékának pozitív tapasztalata van az új rendszerről - mondta a megyei kormánymegbízott, aki 2011. január 1-je óta vezeti a kormányhivatalt.

Mint fogalmazott, az állampolgárok akkor érzik, hogy az állam értük van, ha ügyeiket nem a szokásos határidők betartásával, hanem az előírtnál rövidebb időn belül el tudják intézni. A gyors ügyintézésnek gazdaságélénkítő hatása is van - tette hozzá.

Kerényi János kiemelte, hogy a megye 11 járási hivatalában minimális az ügyhátralék.

Emlékeztetett arra, hogy az államigazgatási rendszer átalakítását az ellenzék sem támadta, nagyon kevés ellenérv hangzott el.

Kerényi János kijelentette: az átalakítás az önkormányzatok pozitív hozzáállása nélkül nem valósulhatott volna meg. Bács-Kiskun megyében 108 önkormányzattal kellett megállapodást kötni, hogy a járási hivataloknál a személyi és a dologi feltételek biztosítva legyenek, a rendszer működőképes legyen - fogalmazott a kormánymegbízott.

Ismertette, hogy az átalakítás után az államigazgatási feladatok 40 százaléka maradt az önkormányzatoknál, 60 százaléka került át a járási hivatalokhoz.

Fontos szempontnak nevezte, hogy az új rendszerben egyszerűsödött az állampolgárok számára az államigazgatás elérhetősége, a járásokhoz kerültek az okmányirodák, amelyek hamarosan kormányablakként fognak működni.

A kormánymegbízott utalt arra, hogy elfogadták a polgármesterek kérését, ők ragaszkodtak ahhoz, hogy az anyakönyvvezetés az önkormányzatoknál maradjon, mert ez erősíti a kötődést az adott településhez.

Kerényi János problémát lát abban, hogy nem lett "tiszta rendszer" az építésügy. Szerinte az lett volna a megfelelő megoldás, ha a járási hivatalokba kerül az első fokú építési hatóság, a másodfok pedig a kormányhivatalhoz.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal létszáma 1820, a törzshivatalban 184-en, a megyei szakigazgatási szerveknél 587-en dolgoznak, a járási hivatalok létszáma 1049.

A megyei kormányhivatal 9,4 milliárd forintból működött 2013-ban, ennek 30 százaléka saját bevétel, a többit az állami normatívákból fedezik.

Kövessen minket a Facebookon is!