Közélet 2014. május 5. 12:21

Tudnivalók az Európa Parlamenti választásokhoz

Tudnivalók az Európa Parlamenti választásokhoz
Az alábbiakban az Európa Parlamenti választásokhoz kapcsolódó tudnivalókat olvashatják.

TÁJÉKOZTATÓ

Az Európai Parlament tagjainak 2014. május 25-én tartandó választásával kapcsolatos aktuális határidőkről

Átjelentkezés iránti kérelem:

Azok a választópolgárok, akik a választás napján Magyarországon, de magyarországi lakóhelyüktől eltérő helyen kívánnak szavazni, kérhetik a tartózkodási hely szerinti névjegyzékbe vételüket.

Az átjelentkező választópolgárok számára kijelölt szavazókör: 12. sz. szavazókör Móra F. Gimnázium (Kossuth u. 9.)

Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek legkésőbb 2014. május 23-án 16.00 óráig kell megérkeznie a Helyi Választási Irodához. Az átjelentkező választópolgár ugyan ezen időpontig módosíthatja, ill. visszavonhatja kérelmét.

Mozgóurna iránti kérelem

A szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár vagy meghatalmazottja (a meghatalmazás csatolásával) nyújthat be mozgóurna biztosítása iránti kérelmet. A kérelem formanyomtatvány letölthető itt.

Azoknak a választópolgároknak, akik előre láthatóan a szavazás napján kórházban lesznek és élni kívánnak választójogukkal, először a lakóhely szerinti Helyi Választási Irodához kell az átjelentkezési kérelmüket benyújtaniuk, majd azt követően igényelhetik a mozgóurna kivitelét attól a választási irodától, ahol a kórház működik.

Ugyanígy kell eljárnia annak a választópolgárnak, aki Kiskunfélegyháza területén belül tartózkodik ugyan a választás napján, de lakóhelyétől eltérő címre igényli a mozgóurna kivitelét.

A mozgóurna iránti kérelemnek legkésőbb 2014. május 23-án 16.00 óráig kell megérkezni ahhoz a Helyi Választási Irodához, amelynek a szavazóköri  névjegyzékében szerepel, vagy 2014. május 25-én legkésőbb 15.00 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz.

Külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelem

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján külföldön tartózkodnak és ott kívánnak szavazni, kérhetik külképviseleti névjegyzékbe történő felvételüket.

A külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelemnek legkésőbb 2014. május 17-én 16.00 óráig kell megérkeznie. A választópolgár ugyanezen időpontig módosíthatja kérelmét, ill. kérheti törlését a külképviseleti névjegyzékből.

 

                                                                                                              Dr. Endre Szabolcs

                                                                                                                      HVI vezetője

Kövessen minket a Facebookon is!