Kitekintő 2014. január 3. 09:43 Forrás: MTI

A kecskeméti Phoenix Mecano 2014-ben is folytatja a beruházásokat

A kecskeméti Phoenix Mecano 2014-ben is folytatja a beruházásokat
A svájci központú, gépipari és elektronikai rendszereket gyártó Phoenix Mecano Kecskemét Kft. 1,5 milliárd forint összegű kutatási, fejlesztési (K+F) pályázatot nyert, a fejlesztést 2014-ben valósítják meg – közölte Nagy Zoltán ügyvezető igazgató az MTI-vel.

A K+F beruházás keretében több mérnököt vesznek fel, ami reményeik szerint minőségi változást hoz a cég jövője szempontjából. A hosszú távra tervezett fejlesztés erősíti a cég magyarországi jelenlétét - mondta az ügyvezető igazgató.

A több mint ezer munkavállalót alkalmazó gazdasági társaság 2013-ban az előzetes tervekben szereplő 135 millió euró, megközelítőleg 40 milliárd forint összegű árbevételt ért el, a jövő évben néhány százalékos növekedésre számítanak.

Nagy Zoltán emlékeztetett arra, hogy az alapításának 20 éves évfordulóját ünneplő kecskeméti leányvállalattal stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány.

 A cég 2013-ban 2,5 milliárd forint összegben valósított meg különböző beruházásokat, amelyek részeként november 28-án Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter átadta a különleges technológiával működő magas raktárt, valamint aláírták a stratégiai megállapodást.

A 2,5 milliárdos beruházás az Európai Unió és a magyar kormány által támogatott pályázat keretében valósult meg, amelynek része volt a raktárépület mellett a technológia fejlesztése is, a 20 százalékos közvetlen támogatás mellett hasonló nagyságrendű fejlesztési adókedvezményt is kapnak, amelyet tíz év alatt tudnak érvényesíteni - tette hozzá.

A raktárban egy Magyarországon először alkalmazott, úgynevezett oxigenreduct rendszert valósítottak meg. Ennek lényege, hogy a raktárrészben alacsony szinten tartják az oxigén szintet, így égés nem alakulhat ki. A rendszert a tűzoltóság sem ismerte eddig, így az engedélyeztetési eljárások miatt az egész beruházás fél évet csúszott – ismertette az igazgató.

 A Phoenix Mecano svájci székhelyű technológiai vállalatcsoport gépipari, elektronikai rendszereket és mechanikai részegységek gyárt. A cégcsoport 2012. évi árbevétele több mint 500 millió euró, dolgozói létszáma mintegy 5.700 fő volt. Világszerte több gyártóbázissal rendelkezik, az egész világot átfogó értékesítési hálózatot működtet.

Kövessen minket a Facebookon is!