Egészségügy 2016. május 31. 09:30

Tanácsok allergiásoknak

Tanácsok allergiásoknak
Az allergiás betegek száma Magyarországon körülbelül három millióra tehető. Közülük kétmillióan szénanáthások, egymillióan pedig valamilyen táplálékallergiától szenvednek. Így elmondható, hogy az allergia népbetegség. Az allergiások száma évről-évre rohamosan nő, bármely életkorban kialakulhat, és a tünetek egyre hevesebbek.

Ezek a tünetek a tüsszögés, orrviszketés, bőséges vizes orrfolyás, orrdugulás, amely ha éjszaka is fennáll, álmatlanságot okozhat; szemviszketés, könnyezés, a szem bepirosodása; torokkaparás, szűnni nem akaró száraz köhögés. Ezek a tünetek külön-külön, de akár együtt is már a növény virágzásának kezdetén jelentkezhetnek, és végigkísérik a virágzás idejét. Az allergén elég jól beazonosítható a pollentérkép alapján, amely megmutatja, hogy az allergiát okozó legfőbb növények mikor virágoznak. A pollenszezon már kora tavasszal elkezdődik a bokrok, fák virágzásával, majd nyáron a fűfélék és a gyomnövények virágoznak, augusztus közepétől pedig a parlagfű keseríti meg az allergiások életét.

Az allergia tüneteinek csökkentésére két fő mód lehetséges: az allergének koncentrációjának csökkentése, illetve a kialakuló tünetek enyhítése.

Az allergének, pollenek koncentrációját úgy lehet csökkenteni, hogy az allergiás személy hazaérve rögtön megmosakszik, hajat mos, ruhát vált, a hosszú haját összeköti. Emellett nagyon fontos a gyomnövények (parlagfű!!!) irtása.

Az allergia minden tünetét képesek enyhíteni az antihisztamin tartalmú tabletták. A korábbi, úgynevezett elsőgenerációs antihisztaminok jellemző mellékhatása az álmosság, ezért mindig este kell bevenni. Az újabb, második generációs antihisztaminoknak már nincs ilyen mellékhatása, sőt bizonyos hatóanyagokat repülőgéppilótákon teszteltek, s nem észlelték az álmosságot, még nappali bevétel mellett sem. Ezek a tabletták akkor igazán hatásosak, ha a szezon előtt 1-2 héttel már elkezdik szedni, nemcsak akkor, amikor már tombol a szénanátha.

Emellett sokszor szükség lehet a szem-, és az orrtünetek enyhítésére is. Az orrdugulás elleni orrspray-k széles tárháza áll rendelkezésre, hiszen az összes megfázáskor használatos orrspray használható ilyenkor, de csak maximum 7-10 napig. Az ennél további folyamatos használat már önmagában is okozhat orrdugulást, ami a hozzászokás veszélyét rejti magában. Van viszont néhány olyan vény nélkül is kapható készítmény, amely hatóanyaga lehetővé teszi, hogy több hónapig is folyamatosan használni lehessen. Sőt, létezik egy olyan orrspray is, amelynek hatóanyaga egy mikrogél réteget képez az orrnyálkahártyán, s nem engedi, hogy az allergén irritáló hatást fejtsen ki, illetve serkenti az allergének kiürülését az orrból. Segíthet még a tengervizet tartalmazó orrspray is, amely az orr napi többszöri átmosásával csökkenti a pollenkoncentrációt.

A szemviszketés, bepirosodás, könnyezés enyhítésére az allergia elleni szemcseppeket lehet használni. Ezek az érszűkítő hatású szemcseppek is maximum 2 hétig használhatók folyamatosan. Ám közöttük is van két vény nélkül kapható készítmény, amely akár hónapokig használható.

Összefoglalva tehát, ki kell tapasztalni, hogy mi az allergiát okozó pollen, az mikor virágzik, s már előtte 1-2 héttel el kell kezdeni a védekezést.
 

A rovat megjelenését a Körpatika támogatja.





 

Kövessen minket a Facebookon is!