Kitekintő 2014. május 9. 07:05 Forrás: eletforma.hu, Fotó: dehir.hu

Bringások figyelem! Ezt még ti sem tudtátok!

Bringások figyelem! Ezt még ti sem tudtátok!
Itt a jó idő, elő a bringákkal! Ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni, néhány fontos szabályt kötelező betartanunk, különben kemény büntetéseket is fizethetünk. Változtak ugyanis a KRESZ előírásai a kerékpáros közlekedésre vonatkozóan! Ismered ezeket?

A jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő biciklijüket, és választják munkába járáshoz, bevásárláshoz, hétvégi túrákra vagy éppen a napközbeni közlekrdéshez kedvenc kétkerekűjüket. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogya KRESZ részletesen szabályozza a kerékpáros-közlekedést is. A Groupama Garancia Biztosító összeállította az öt leggyakrabban felmerülő kérdést, melyekre Palágyi István, a társaság Vezetéstechnikai Centrumának instruktora öt hasznos jó tanáccsal válaszol.

1. Lehet-e ittasan biciklizni?
Magyarországon a „zéró tolerancia” elve működik, vagyis alkoholos állapotban tilos járművet vezetni, így kerékpározni is! Az ittas vezetés miatt bekövetkező balesetek száma, csakúgy, mint a kerékpáros közúti baleseteké, folyamatosan emelkedik. Az elővigyázatosság és mértékletesség elengedhetetlen ahhoz, hogy ne veszélyeztessük saját és környezetünk épségét!

2. Mehet-e a kerékpáros a „behajtani tilos” jelzőtábla felől, szemben az egyirányú forgalommal?
Ezt a KRESZ határozottan tiltja, és csak abban az esetben engedélyezi az utcába a behajtást, ha a tiltó tábla mellett ezt egy kiegészítő tábla, a „KIVÉVE KERÉKPÁRRAL” engedélyezi.

3. Kell viselni a biciklizés közben bukósisakot?
A bukósisak használata nem kötelező, de biztonságunk védelme érdekében mindenképpen ajánlott. Ha a kerékpáros 50 km/óra sebességgel halad lakott területen, akkor köteles fejvédőt viselni. Ugyanitt sisak nélkül maximum 40 km/óra sebességgel haladhat.

4. Kell viselni biciklizés közben láthatósági mellényt?
Fényvisszaverő ruházatot csak lakott területen kívül, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok esetén kötelező felvenni, ám a jobb láthatóság érdekében érdemes nappal is viselni. Emellett azt is fontos tudni, hogy rossz látási viszonyok mellett a láthatósági mellény a lámpát nem pótolja.

5. Biciklizhetünk-e a járdán?
Ha utunk során kerékpárúttal vagy felfestett kerékpárosnyommal találkozunk, akkor kötelesek vagyunk ott közlekedni. Gyakori tévedés, hogy a kerékpárosok kerékpárút híján, főként a nagy közúti forgalmat kikerülve a járdára hajthatnak, és ott biciklizhetnek. Ez tilos, és szabálytalan is, egy esetet kivéve: ha az út egyébként alkalmatlan a kerékpáros közlekedésre, például felújítások miatt. Ebben az esetben maximum 10 km/óra sebességgel, a gyalogosok zavarása nélkül lehet közlekedni. Kisgyermekek gyermekbiciklivel viszont csak a járdán közlekedhetnek.

5 jó tanács!
● Kerüljük a járda és az úttest használatának hirtelen váltogatását, mert így senki nem számít váratlan megjelenésünkre, ezáltal igen kellemetlen meglepetésekben lehet részünk.
● Mindig legyünk figyelmesek az úttesten való átkelés során, és vegyük ki fülhallgatónkat, vagy állítsuk le kedvenc zenénket, hogy zavartalanul tudjunk koncentrálni a forgalomra.
● Sose álljunk meg, vagy haladjunk el autók holtterében, tehát közvetlenül az utasoldal mellett vagy a jármű mögött! Valamelyik visszapillantó tükörből mindig legyünk láthatók az autók melletti elhaladásnál.
● Ha ismeretlen helyen kereszteződéshez érünk, lassítsunk le, és győződjünk meg az áthaladás sorrendjéről. Kereszteződésekben lehetőleg vegyük fel a szemkontaktust az autósokkal, és adjunk egyértelmű jelzéseket szándékunkról.
● Jobbról sose előzzünk kocsisort, kivéve, ha a gépjármű balra kanyarodik, ugyanis a KRESZ szerint ez tilos! Kereszteződésben vagy járművek torlódása esetén az álló járművek mellett, azokat jobbról megkerülve azonban figyelmesen előrébb lehet haladni.

Kövessen minket a Facebookon is!