Kistérség 2016. július 9. 11:30 Forrás: baon.hu - Szentirmay Tamás

Életben tartják a letűnőben lévő mesterséget

Életben tartják a letűnőben lévő mesterséget
A hetvenhez közeledő Kanalas János már ötvenöt éve űzi ezt a mesterséget. Minden évben kosárkötő és szalmafonó tábort szervez a népi iparművész. Az idei a tizenkilencedik. Kanalas János a kosárkötést tanítja, Csáki Ildikó pedig a szalmafonást.

A hetvenhez közeledő Kanalas János már ötvenöt éve űzi ezt a mesterséget. Minden évben kosárkötő és szalmafonó tábort szervez a népi iparművész. Az idei a tizenkilencedik. Kanalas János a kosárkötést tanítja, Csáki Ildikó pedig a szalmafonást.

– Az anyaországi kosárfonás kihalóban lévő mesterség – mondja Kanalas, akitől megtudtuk, hogy az erdélyi kosarasok műveli nagy számban ezt a tevékenységet. Néhány Erdélyből érkező kosárfonó leszármazottja itt telepedett le. Közülük Gergely Ramóna a népművészet ifjú mesteri címre pályázik. 
– Remélem, hogy így nem fog kiveszni ez a mesterség – mondja Kanalas János.

A mester máig emlegeti, hogy a rendszerváltás előtt a Háziipari Szövetkezetben dolgozott. Nagyon sajnálja, hogy a kilencvenes évek elején a szövetkezet megszűnt. Közel kétszáz dolgozó maradt munka nélkül. Abban az időben mindig azt mondták nekik egy-egy közgyűlés alkalmával, hogy Európában az alpári kosárnak híre van. Manapság újra keletje van a kosárfonók termékeinek, ez némi bizakodással tölti el a táborszervezőt.


 

Kövessen minket a Facebookon is!