Kitekintő 2014. május 14. 13:22

Égéssérült gyerekeket gyógyítanak

Égéssérült gyerekeket gyógyítanak
2013-ban 97 kis beteg került Bács-Kiskun megyéből a budapesti Bethesda Gyermekkórház égéscentrumába, amit dr. Bene Ruzsena gyermek plasztikai sebész vezet.

Hogyan lett gyermek plasztikai sebész?

– Plasztikai sebészet érdekelt a végzés után, és amikor alkalmas helyet kerestem a szakképesítés megszerzéséhez, nagyon kevés képzőhely közül választhattam. Szerencsém volt, mert a talán legjobb helyre a Szent István kórházban a felnőtt égési és plasztikai sebészeti osztályára kerültem, ahol 20 évig dolgoztam, a legjobb szakemberek mellett. Felnőtt betegekkel tehát már kellő tapasztalatom volt, abban az időben, amikor felépült a Magyarországi református Egyház Bethesda Gyermekkóházában az Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központ. Megfelelő szakember azonban nem volt, jelenleg is alig van. A gyermek égési centrum megnyitásakor megkerestek, hogy nem vállalnám-e én ezt a feladatot. Nem volt könnyű döntés, okozott néhány álmatlan éjszakát, mivel nem véletlen, hogy nem lettem gyereksebész. A gyerekek gyógyítása régebben megrémisztett. Először egy hónap próbaidőt kértem. Talán nem mellékes, hogy viszonylag fiatalon szültem, lettem anya. Azzal győztem meg magam, hogy mi lenne, ha az én gyerekemnek lenne komoly betegsége, és nem lenne szakember, aki segíteni tudna, hasonló félelmek miatt. Azt gondoltam, ha a próbaidő egy hónapja alatt, lesz legalább egy gyerek, akin tudok segíteni, akkor volt értelme már a munkámnak.

Aztán „itt ragadtam”, 12 éve dolgozom itt. Az „1” gyerekből most már 3000 beteg lett, évente átlagosan 250 gyereket veszünk fel az osztályra. Ma már az előnyeit, szépségét is látom, megélem, a gyerekekkel kapcsolatos munkának. Először is egy gyerek hamarabb gyógyul, mint egy felnőtt. Aztán jó látni évről-évre, hogyan fejlődik egy kicsi gyerek. Olyan tudást, kaptam a kezembe, amivel tudok segíteni gyerekeken, az időben elvégzett plasztikai beavatkozásokkal.  

– Mi a speciális a gyermek sérültekkel kapcsolatban?

Egy gyermek külső megjelenése növekedés során folyamatosan változik. Hogy jobban megvilágítsam mire is gondolok: különösen érzékenyen érint, ha kislány az égési sérült, mert jól tudom, mit jelent majd neki, a későbbi évek folyamán a külső megjelenés. Ekkor az esztétikai sebésznek azt is kell néznie, hogy a heg milyen irányban, hol fog futni, előrelátóan kell a döntését meghoznia.

 Gyakorló anyukaként talán jobban megérted a szülőket, akik idehozzák gyerekeiket. Ha jól tudom, nagyon messzi helyekről, az ország minden szegletéből kerülnek ide gyerekek gyógyulni. A kis gyerek nagyon igényli, hogy ott legyen mellette a szülője.

– Ez a kórház régóta teljesen „gyerek-anya szemléletű”. 20 évnyi közkórházi tapasztalat után kijelenthetem, hogy itt más légkör uralkodik, mint egy állami kórházban. Ide a nap 24 órájában jöhetnek az ország minden részéről sérültek és nagyon komoly probléma, hogy nincs megoldva a szülők itt alvása. Ráadásul sokszor szociálisan hátrányos helyzetű családok is megfordulnak itt, akik nem tudják megoldani, hogy elmenjenek egy olcsó szállodába éjszakára. Sokszor találkozunk olyan emberekkel, akiknek vonatra vagy buszra sincs pénzük. Azt is nehéz megoldaniuk, hogy kontrollra visszahozzák a gyereket. Időnként azzal próbálunk segíteni, hogy a kórház autójával behozzuk a gyermeket műtétre, vagy kontrollra. A kórház vezetősége nagyon segítőkész, próbálunk kompromisszumos megoldást alkalmazni: ha szoptatós a kisbaba, akkor valamilyen módon megoldjuk a kórházban az édesanya itt tartózkodását. Sokszor azonban tele van a kórház, akkor ezt is nagyon nehéz megoldani.

Milyen típusú égési sérüléseket szenvednek leggyakrabban a gyerekek?

– Korfüggő a balesetek jellege.3 éves korig általában a forrázásos esetek fordulnak elő. Ebben a korban a gyermekek nem ismerik fel a veszélyt és a menekülési lehetőségek is korlátozottak. Nyilvánvalóan, a szülők felelőssége is óriási. Általában a gondatlanság a fő oka ezeknek a baleseteknek.

Ahogy nőnek a gyermekek, más dolgok válnak veszélyforrássá. Gyakori még a láng-, és kontaktégés is. 14-18 éves kor körül, fiuknál gyakori a súlyos elektromos égés.

Nagyon komplex ez a centrum, mert hosszabb gyógyulási folyamaton mennek át a betegek, Hogyan szervezitek az osztály munkáját? Mi történik egy gyermekkel, akit behoz a mentő?

– Készenléti ügyelet napi 24 órában van, ami azt jelenti, hogy ha behoz a mentő egy súlyosan égett gyermeket, akkor először az intenzíves átveszi őt. Az ügyeletes plasztikai sebész bejön, majd együtt látják el a sérültet a kötözős személyzettel.  Megvan ehhez a részletes házi protokoll. Az együttműködés kiváló a kollégák között. Magas évi esetszám alapfeltétele összetartó csapat, amelyben mindenki tudja a helyét.

– Hogyan tűrik a gyerekek a fájdalmat?

– A kötözés folyamán igyekszünk a gyermeknek a körülményekhez képest a legkevesebb fájdalmat okozni. Leggyakrabban ez csak úgy megy, ha elaltatjuk őket, sok esetben nagyon erős fájdalommal járna enélkül.

– Ez elmúlt években milyen pozitív vagy negatív változások érintették az osztályt?
Nagy előrelépés volt, hogy függetlenséget kapott az Égés-, és plasztikai sebész szakma!  Eddig a traumatológiai és sebészet szakterülethez tartozott, gyakran nem volt egyszerű a szakma képviselete.

Az utóbbi időben megemelkedett a beteglétszám is, ez egyre több feladatot jelent a számunkra. Sajnos az egészségügy általános problémái itt is jelentkeznek. A megfelelő munkaerő hiánya vagy az eszközbeszerzési gondok is nehezítik a munkánkat. Amikor megnyitott az égési centrum és az intenzív osztály, egy modern, európai színvonalú részleg volt. Ez még most is helytálló, de a színvonal fenntartása, mind az osztályon, mind az ambulancián komoly erőfeszítéseket igényel a mindennapok során.

Ráadásul egy adott nap nehezen tervezhető, bármikor jöhet akut beteg. Az ambulánsan altatott gyerekeket is le kell fektetni valahova.  Egy anyaotthon ilyen esetekben is segíthet.

Az esetszámot pedig az is növeli, ahogy nőnek a gyerekek, folyamatos helyreállító esztétikai plasztikai műtétekre van szükségük. Sajnos egy komoly égési betegnél, az élete során, több plasztikai műtétre is szükség van.

A kórháznak van egy prevenciós programja, sőt egy szociális gondozókból álló hálózata is, ami az égett gyerekek utógondozásában segít. Ez a csapat segíti az égett gyerekek közösségbe való visszailleszkedését?

Igen. Még a kezdetekkor önszerveződéssel alakult egy prevenciós csapat, szociális munkások,  és kórházi lelkészek alkotják. Nagyon komoly munkát végeznek. Elmennek oda, ahol a beteg gyermek nevelkedik, és felkészítik a környezetet a fogadásra. Egy picit tanítani kell a környezetet, hogy ne okozzanak sérülést a gyerekben. Ez egy holland példa alapján valósul meg hazánkban és úgy érzem, nagyon jól működik. Ilyen típusú prevenció a felnőtt vonalon nem létezik. A csapat tevékenysége ennél is bővebb: rendezvényeken vesznek részt. CD-kel és különböző kiadványok formájában tájékoztatják az embereket. Sok sérülést meg tudnak előzni ezzel a prevenciós programmal.

Azonban nem csak a tágabb környezet szorul segítségre. A legnagyobb lelki sérülést a szülők és maga a gyermek kell, hogy elviseljék. Erre is tudtok reagálni?

– Igen. Az idők folyamán kialakult a Bethesdában egy gyermek rehabilitációs és mentálhigiénés osztályok, ahol kiemelkedő hangsúlyt kap az égett gyermekek gondozása. Szakemberek, vagy lelkészek beszélgetnek velük és próbálják orvosolni lelki szinten is a sérüléseket. Különleges lehetőség, hogy ezzel az oldallal is tudunk foglalkozni.

Részben azért is sebész lettem, mert azt gondoltam; nem kell szoros kontaktusban lenni a beteggel: elvégzem a munkám, miközben a beteg alszik és kész. Persze ez egyáltalán nem így van, a gyermekeknél meg még fontosabb a személyes kontaktus. A gyerekek különleges empatikus készséget igényelnek és a szülő megnyerése az együttműködéshez, külön feladat.

 

– Valóban. Egy ilyen helyzetben a szülők tehetetlen helyzetbe kerülnek, korlátok között mozognak, mivel az ő képességeiket már meghaladja ez a kihívás. Egy lelki folyamaton mennek át és a megoldáshoz rá vannak szorulva egy orvos segítségére.

– Egy anyuka fogalmazta meg jól érthetően ezeket gondolatokat: nagyon nehéz lelki döntés odaadni a saját gyermekét egy „félelmetes” zöld ruhás és sapkás szakembergárdának. A műtőbe például, nem engedik be a szülőt se, de bíznia kell az orvosok legjobb tudásában. Nagyon rátapintott ennek a nehéz lépésnek a lényegére. Ezért említettem előbb, hogy fontos megnyernünk a szülőket.

– Van, aki poroltót tart a konyhában, mióta az egyik ismerősénél, tűz ütött ki a főzés közben. Fontos felkészülni az esetlegesen bekövetkező balesetre?

– Soha nem biztosíthatjuk be magunkat 100%-osan, de a kockázatot jelentősen csökkenthetjük. Sokszor visszagondolva egy-egy balesetre nem is értjük, miért éppen úgy cselekedtünk ahogy. Egy pillanatnyi figyelmetlenség, vagy egy véletlen, meggondolatlan mozdulat is tragédiát okozhat. Próbáltam én is figyelni erre, amikor kicsik voltak a gyerekeim, félek az égéstől. A hátsó főzőlapon főztem, nem hagytam az asztal szélén forró folyadékot tartalmazó edényt, nincs kuktám, stb. Noha még nincs tűzoltó készülékem otthon, de megfontolandó volna beszereznem az unokák miatt is.

Megnéztük a volt diakóniai épületet, melynek elkezdődött a felújítása és az anyaotthon lesz belőle. A tervek szerint 8-9 ágy lesz benne szociális helységekkel. Ez körülbelül 40 millió forintba fog kerülni. Hallottak-e már róla a szülők? Tudnak-e már a gyűjtésről, ami az építkezés megsegítésére indult?

– Annyira még nem tudatosult szerintem ez az emberekben. Amikor a szülő elhelyezése gondot jelent, akkor szoktuk mondani, hogy ez még nem megoldott pillanatnyilag a kórházban, de már tervezzük az anyaotthont!

Mennyibe kerül a beruházás és mikorra tervezik az átadását az anyaotthonnak, ha sikerül összegyűjteni a pénzt?

A Bethesda Gyermekkórház által kitűzött cél 40 millió Ft összegyűjtése. Ha ez sikerül, akkor egy év múlva, a távolról érkező szülők már az új anyaotthonban tudják tölteni az éjszakáikat.

Végül: mit tud mesélni Ruzsena a kis Ruzsinka történetéről?

– Kezeltünk egy súlyosan megégett kislányt, több műtétre is szüksége is volt. Több hónapig kezeltük. Amikor egyszer ismét kontrollra jött hozzánk, az Édesanyja karján egy kis csecsemővel jelent meg. Elmesélte, hogy a kórházi kezelés nagyon mély nyomot hagyott benne, az átélteket valahogy feledhetetlenné akarta tenni, ezért újszülöttjét Ruzsenka akarta elnevezni. Hivatalosan azt nem engedték, Ő azonban nem tágított: így lett Ruzsinka. . Büszkélkedtem is a folyosón a kollegáknak. Ez az egyik legszebb dolog a világon. Arra gondoltam, hogy ha én már nem leszek, akkor valaki megkérdezi ezt a kislányt, hogy „Honnan van ez az érdekes neved?”, és akkor talán elmeséli a történetét.

 

 

 

A Bethesda Kórház Alapítvány idei 1% gyűjtésének célja az anyaotthon felépítése. Az SZJA 1% felajánlásához adószámuk: 180 425 39 - 1 - 42

Kövessen minket a Facebookon is!