Kistérség 2016. július 28. 12:00 Forrás: baon.hu - Vajda Piroska

A turizmus fellendülését várják a Péteri-tó fejlesztésétől

A turizmus fellendülését várják a Péteri-tó fejlesztésétől
Negyven éve nyilvánították védetté a Petőfiszállás határában húzódó Péteri-tavat, melynek megmentésére pályázaton próbál uniós forrást szerezni a helyi önkormányzat.

A különösen gazdag madárvilággal rendelkező tó fejlesztése több száz millió forintba kerül. Mivel az Európai Unió határon átnyúló támogatást nyújt a védett tavak megmentésére Petőfiszállás egy szerbiai partnerrel közösen szeretne indulni ezen a pályázaton – nyilatkozta a Petőfi Népének Szász János, Petőfiszállás polgármestere.

Elmondta, céljuk visszaállítani a Péteri-tó 20-25 évvel ezelőtti fénykorát. Ehhez azonban komoly fejlesztésekre van szükség – állítják a szakemberek, akik a napokban tartottak helyszíni bejárást a tónál. A tanácskozáson elhangzott, fontos lenne a tó medrének kitakarítása, az elburjánzott nád bivalyok betelepítésével való visszaszorítása, illetve a zavartalan vízutánpótlás megoldása.

A Péteri-tó megmentése mellett fontos cél a településen komoly károkat okozó belvíz csökkentése is, amit a tó vízbefogadó képességének növelésével próbálnak elősegíteni. A Péteri-tó helyreállításától a helyi turizmus fellendülését is várja az önkormányzat. A szakemberek szerint a tó gazdag és egyedi madárvilága különösen vonzó lehet a természetjárók, vagy akár a madárfotósok előtt. A helyiek abban bíznak, hogy sikeres lesz a pályázat és a fejlesztés megvalósulásával a pálosszentkúti kegyhely, vagy az ország legnagyobb élő tanyavilága mellett a Péteri-tóhoz is ellátogatnak majd a turisták.
 

Vöcsök tanösvény várja a látogatókat
 
A mintegy 800 hektáros Péteri-tó nagy kiterjedésű nádasaiban gazdag madárvilág talált otthonra. A tónál körülbelül 200 madárfaj fordul elő. A nádasok vízimadarak, a tószegélyi szikesek a sziki madarak élőhelye. A fészkelő fajok: széki lile, nagy goda, gulipán, feketenyakú vöcsök, vörösgém, kabasólyom, kék vércse mellett, az átvonuló madarak: vörösnyakú vöcsök, üstökös gém, üstökös réce, halász sas, fattyú szerkó, lócsér pihenő és táplálkozó helye. A Péteri-tói madárrezervátum területén több gémfaj is él, közülük a legritkább a galamb nagyságú üstökösgém, amely rendszerint a bakcsóval, kiskócsaggal, szürkegémmel közösen – azok fészektelepeihez társulva – maga is telepesen fészkel.

A Péteri-tavi madárrezervátum példája is azt mutatja, hogy a védett területeknek fontos szerepük van a ritka madárfajok élőhelyeinek háborítatlan megóvásában. A tóban élő számos kagyló és csiga faj közül a gombcsiga számít különlegességnek. Kétéltűekben és hüllőkben is gazdag a terület. Találkozhatunk itt a vízparton sütkérező mocsári teknőssel és vízisiklóval is. A terület elsősorban gazdag madárvilága miatt áll természetvédelmi oltalom alatt. A Kiskunsági Nemzeti Park kutatószállása mellől indul a 3,5 km hosszú – a terület állat és növényvilágát bemutató – Vöcsök tanösvény.


 

Kövessen minket a Facebookon is!