Kitekintő 2014. május 14. 16:13

3000 km/1 liter felett is lehet még javítani!

3000 km/1 liter felett is lehet még javítani!
3082 km/liter fogyasztással a világ élvonalában van a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata az energiatakarékos járművek versenyében. Ezt az eredményt 2013 augusztusában, Finnországban érték el a kecskeméti főiskolások. A legnagyobb versenyen, a Shell Eco-Marathonon azonban még nem sikerült átlépni a bűvös 3000 km-es határt, ezért a május 15-e és 18-a között megrendezésre kerülő versenyen az a célkitűzés, hogy a különös nehézséget jelentő rotterdami utcai pályán is bebizonyítsák, méltán vannak a világ legjobbjai között.

Mintegy négyezer órányi munka fekszik abban a járműben, amellyel a rotterdami versenyen indul a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata. Ahogyan mondják, ezen a szinten már nagyon kicsi eredményjavításhoz is nagyon sok munka kell, a csapat azonban mindent megtett azért, hogy ismét jobban futhassanak, mint az előző években.  

A dugattyú, a hajtórúd, a kerékagyak, az elektronikus motorvezérlő: ezeket érintették az idei év fejlesztései. A régebbi acél hengerfejet is egy jobb hőszigetelő tulajdonságú, titán ötvözetből készült hengerfejre cserélték. Nagyobb kijelzővel látták el a pilótát tájékoztató rendszert is.  Ezen a pilóta többek között nyomon követheti a jármű pillanatnyi és átlagos sebességét, a hengerfej hőmérsékletet, az üzemanyagnyomást, az akkumulátor-feszültséget és a jármű pillanatnyi helyzetét a pályán. A motoron végzett módosítások hatását fékpadon vizsgálták.

A csapat jelenlegi pilótája még nem vett részt rotterdami versenyen, ezért az ő felkészítése különösen fontos volt.  A rotterdami pályát szimuláló program mellett élőben is tesztelték képességeit, valamint a jármű fogyasztását egy 14,5 km hosszú útszakaszon Kocsér és Kőröstetétlen között.

Az újoncokat is felsorakoztató csapat bízik abban, hogy a befektetett munka meghozza eredményét.  Igazán elégedettek azzal lennének, ha sikerülne eddigi rekordjukat megdönteni, és reménykednek valamelyik különdíjban is.

Kövessen minket a Facebookon is!