Kitekintő 2016. augusztus 4. 15:00 Forrás: MTI, Fotó: nol.hu

Országos kampányban tájékoztat a mérőórák rendszeres ellenőrzéséről az energiahivatal

Országos kampányban tájékoztat a mérőórák rendszeres ellenőrzéséről az energiahivatal
A lakossági fogyasztásmérőkkel: a víz-, villany- és gázórákkal kapcsolatos tudnivalókra, rendszeres ellenőrzésük fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal közös sajtótájékoztatón, Kecskeméten.

A legfontosabb információkat két kiadványban is összegezték, az energiahivatal munkatársai országos kampánykörúton ismertetik a legfőbb tudnivalókat.

Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője elmondta, a szolgáltatók a háztartásokban fellelhető tizenötmillió mérőóra mintegy tíz százalékát ellenőrzik évente. Az ellenőrzések nyomán mintegy másfélezer panasz születik. Ezek feldolgozása egyértelműen azt mutatja, hogy a fogyasztók ismeretei jogaikról és kötelezettségeikről hiányosak - fogalmazott.     Kolozsi Sándor, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője azt emelte ki, hogy ha a fogyasztásmérőkön valamilyen illetéktelen beavatkozás történik, az szabálytalan vételezésnek minősül és kötbér kiszabását jelentheti.

Ennek összege a pár tízezer forinttól akár több millió forintig is terjedhet. A tevékenység legnagyobb kockázata mégis inkább az, hogy élet- és balesetveszélyes.     A főosztályvezető hangsúlyozta, nincs jó fogyasztóvédelem felkészült fogyasztók nélkül. Ebben próbálnak segítséget nyújtani a két kiadványukkal.       Az Óvja mérőóráját! és az Ismerje meg jogait! című kiadványok mindenki számára elérhetőek a kormányhivatalok ügyfélszolgálati helyein - mondta Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Ő a fontos tudnivalók közül azt emelte ki: a köznyelvben áram-, gáz- vagy vízlopásnak nevezett méretlen vételezés - annak mértékétől függően - akár büntetőpert is vonhat maga után.  

Kövessen minket a Facebookon is!