Kitekintő 2016. augusztus 9. 15:00

Az ön telefonját is lenullázhatják

Az ön telefonját is lenullázhatják
Nagyjából egymilliárd eszközt érint négy nemrég feltárt sebezhetőség. Aki kihasználja, az átveheti az uralmat a telefonunk fölött. A Check Point Software mobilos kutatási részlege négy különösen kritikus sebezhetőséget talált, amelyeket a Quadrooter név alatt foglalt össze, és amelyek androidos eszközöket érintenek, közülük is a Qualcomm chipkészlettel szerelteket. Ez pedig több mint 900 millió androidos eszközt jelent, ahogy a Betanews fogalmaz: leszakadt az androidos ég. Ilyenre eddig csak egyszer, a Stagefright esetében volt példa.

Ha valaki kihasználja ezeket a sebezhetőségeket, akkor root jogosultsághoz juthat a szóban forgó eszközön. A gyakorlatban ez annyit jelent: távolról is hozzáfér mindenhez, gyakorlatilag ugyanúgy használhatja a telefont, mint annak tulajdonosa.

A dolog egyik pikantériája, hogy még a nemrég bejelentett BlackBerry DTEK50 is sebezhető az egyik hibával, holott ezt a készüléket a legbiztonságosabb okostelefonnak kiáltották ki.

A jó hír az, hogy a Google legfrissebb havi frissítőcsomagjában három hibát javítottak – a negyedik foltozására szeptemberig még várni kell –, a rossz hír viszont a szokásos: azt nem lehet tudni, hogy a telefongyártók mikor küldik rá a frissítéseket az egyes készülékekre.




 

Kövessen minket a Facebookon is!