Közélet 2014. május 15. 10:03

Magyarország uniós tagságát értékelték a békeklubok

Képgaléria
Magyarország uniós tagságát értékelték a békeklubok
Hatodik alkalommal rendezte meg a Magyar Békeszövetség a városi Béke Klubbal, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesületével karöltve a Béke-napot. Az idei rendezvényt „Tények és érvek – Magyarország 10 éve az Európai Unióban” címmel hirdették meg. A városháza dísztermében Kapus Krisztián polgármester köszöntötte az előadókat és a vendégeket, majd dr. Rusch Márk, a Magyar Békeszövetség elnökségi tagja tartott előadást.

Rust Márk elmondta: 2014 az évfordulók éve. 100 évvel ezelőtt robbant ki az első világháború, 75 éve megkezdődött a második világégés, 25 éve annak, hogy ledőlt a berlini fal és véget ért a hidegháború. Magyarország 10 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz.
Ez az unió – feldolgozva a történelem tanulságait – megteremtette a saját békéjét. Elérte, hogy ne indulhasson újabb háború semmilyen érdekek mentén. Ennek a békének az alapja, hogy felismerték: a nemzeti hovatartozástól függetlenül az európai népeknek vannak közös ügyeik és céljaik. Ezek megvalósítása csak békében, békés eszközökkel lehetséges – tette hozzá a professzor.
A rendezvényen bemutatkozott a 20. évfordulóját ünneplő kiskunfélegyházi Béke Klub is. Az összejövetelt a klub énekkarának műsora tette színesebbé.
Az előadások után a résztvevők a Petőfi térre vonultak, ahol megkoszorúzták a költő szobrát, és – a hagyományoknak megfelelően – facsemetét ültettek.
H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!