Kistérség 2016. augusztus 10. 15:00

Faluhelyeken napjainkban a ló nem csupán hobbi, hanem munkaeszköz is

Képgaléria
Faluhelyeken napjainkban a ló nem csupán hobbi, hanem munkaeszköz is
Nem véletlen, hogy a gátéri fogatosok évről évre találkozót, versenyt szerveznek, amelyre szeretettel várják a községbelieket és a térség gumis kocsisait. A feladatok is életszerűek voltak az augusztus 6-ai versenyen. A versenyzők lovaikkal és szekereikkel szlalomoztak, szalmabálát, kocsikerekeket és farönköt rakodtak, bábukat döntöttek le karikás ostorral.

Gátéron hosszú időre visszatekintő hagyománya van a lovas rendezvényeknek. 2002-ben rendezték meg először az amatőr fogathajtók ügyességi versenyét. 2013-ban a Családi Lovas Délután ötletét az adta, hogy a lovasok szerettek volna egy évben egyszer találkozni, „ügyeskedni”, másrészt a lakosság részéről is igényként merült fel egy lovakkal kapcsolatos rendezvény megtartására. A községben egyre több gyermek barátkozik a lóval, sőt lovagol, van, akinek már saját lova is van. Az elmúlt évben már bemutatkozott Gátér felnövekvő lovas nemzedéke, akik különféle ügyességi feladatokat hajtottak végre lóháton.

 Az augusztus 6-i Családi Lovas Délutánon helyi fogatosok és segédhajtóik versenyeztek az előre megépített akadálypályán. Öt feladatot kellett teljesíteniük időre, amelyből egy három részből álló összetett feladat volt. Volt szlalomozás - szalmabála és kocsikerék - farönk pakolás, gólyalábazás, talicskatolás, hordó tetejéről bábuk ledöntése karikás ostorral – és az utolsó állomás a „kocsma”, ahol habos süteményt és ásványvizet vagy sört fogyaszthattak a jól megérdemelt munka végeztével.

Kiegészítő programként a gyerekeknek kézműves foglalkozást tartottak az óvónők, megcsodálhattak egy modern felszereltségű tűzoltóautót. A gátéri Farkas Márti kutyás játszóházat tartott a gyerekek örömére, lovagolni és kocsikázni is lehetett, amíg az eredmények megszülettek.

Leggyorsabban teljesítette az akadálypályát Huszka Zoltán és segédhajtója, Márki Mózes. Második legjobb idővel Toldi Vilmos és Toldi Róbert végzett. Harmadikként ért a célba: Kulik István és segédhajtója, Takács Tibor.

A startvonalhoz álltak még: Gurbó József - S.Kiss Péter, Gyovai András - Toldi Zsolt, Huszka György - Huszka Zoltán, Pintér Péter - Terjék Pál. Az emléklapokat és jutalmakat Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester adta át.

Este hét órától a Faluház udvarán egy tányér gulyásleves várta a vendégsereget, a programot pedig hajnalig tartó bál zárta.

Rádi Józsefné




 

Kövessen minket a Facebookon is!