Kitekintő 2014. május 16. 07:41

Attila sátor és köböre bajnokság az idei Kurultájon

Képgaléria
Attila sátor és köböre bajnokság az idei Kurultájon
Idén augusztus 8-9-10-én ismét megrendezik Bugacon a Kurultájt azaz a Magyar Törzsi Gyűlést amely a Hun-Türk nemzetek legnagyobb találkozója és a magyarok mellet 27 nemzet vesz részt rajta. A rendezvény – fogalmaz Bíró András Zsolt fő szervező, a Magyar Turán Alapítvány elnöke – minden idők legnagyobb Kárpát-medencei hagyományőrző seregszemléje is lesz.

– Ezúttal is nagyon sok ismerős elem jelenik meg a rendezvényen a hun, avar és honfoglaláskori viselettől és fegyverzettől a színvonalas bemutatókon, lovas és íjász versenyeken át, de néhány újdonságot is tartogatunk a látogatóknak. Európa legnagyobb hagyományőrző ünnepére felépül egy hatalmas nomád tábor, amelynek egyik része a hun kort idézi meg. A tábor központjában pedig felépítjük a világ egyik legnagyobb fából készült óriás jurtáját, az úgynevezett ”Attila sátrát” – ahol egy hun kiállítást rendezünk be. Szombaton a seregszemle után egy látványos csatajelenet szemtanúi lehetnek az érdeklődők szekérvárral és ostrommal színesítve, valamint megrendezzük az első nagyszabású magyar köböre bajnokságot amelyen kazak és üzbég lovascsapatok is részt vesznek. Ez a keleti nomád stratégiai és ügyességi játék kök pár (kazakul) vagy buszkasi (tadzsik nyelven) néven vált népszerűvé bizonyos tájakon, nálunk, az Alföldön pedig köböreként játszották egészen a 40-es évekig a pásztorok, csikósok.

Ezúttal sem maradnak el a különböző fegyvernemekben meghirdetett párbajok, jelentős díjakért, a pusztavágta három különböző távon, a leggyorsabb lovag díjáért, az Ősök sátra, a régészeti kiállítás, és a koncertek. Ezúttal 27 keleti nemzet képviselteti magát és ad műsort. Két színpadon üzbég, kazak, török, türkmén, kirgiz, tradicionális, vagy népzenét játszó zenekar koncertjére kerül sor.

A főszervező hangsúlyozta:a rendezvény továbbra is ingyenes, a kialakított kempingben pedig minimális helypénz ellenében lehet sátorozni. Így a legkitartóbbaknak egyetlen programról sem kell lemaradniuk.

T. T,

Kövessen minket a Facebookon is!