Közélet 2014. május 19. 12:50

Uniós forrás nélkül nincs gazdasági fejlődés

Képgaléria
„Nem kilépni akarunk az Európai Unióból, hanem be akarjuk vinni oda az egész magyar nemzetet!” – mondta Szájer József európai parlamenti képviselő május 16-án, pénteken, Kiskunfélegyházán. Az európai parlamenti választások kampányrendezvényen előadást tartott még Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke, és Csányi József, a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesületet elnöke is. Az előadásokat több mint kétszázan hallgatták a kiskunfélegyházi Ipartestület nagytermében.

– Az európai parlamenti választásnak az a tétje, hogy Brüsszelben lesz-e kellően erős képviselete Magyarországnak, vagyis: meg tudjuk-e védeni a magyar kormány eredményeit – fogalmazott dr. Szájer József az Európai Néppárt Képviselőcsoportjának alelnöke. Mint elmondta, az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetési ciklusában a magyar kis- és közepes vállalkozások támogatását tekinti a magyar kormány elsődlegesnek.

– Az unióból való kilépés Magyarország számára nem szolgálná a nemzeti érdekeinket, hiszen itt, Európa közepén, jelen pillanatban az unió a kerete a többi országgal, nemzettel való együttműködésnek – fogalmazott a képviselő, hozzátéve: a félegyháziakon is múlik, hogy olyan embereket küldenek-e az Európai Parlamentbe, akik Magyarországot képviselik Brüsszelben, vagy olyanokat, akik Brüsszelt képviselik Magyarországon…

Lezsák Sándor a Hungarikum Bizottság üléséről, Szarvasról érkezett a rendezvényre, és első kézből hozta a hírt: hungarikummá minősítették a magyar akácot és az akácmézet.

Csányi József, a KGME elnöke előadásában arra mutatott rá, hogy milyen tétje van a gazdaság helyi szereplői számára a brüsszeli döntéseknek.

– A helyi vállalkozások számára létkérdés, hogy hogyan képviselik érdekeinket Brüsszelben – hangsúlyozta az egyesületi elnök. Emlékeztetett arra, hogy a beruházások Kiskunfélegyházán is – ahogy az egész országban – 95 százalékban EU-s forrásból valósulnak meg, ezért korántsem mindegy, hogy a 2014-2020-as időszak Európai Uniós költségvetésének támogatásai mikor és milyen formában jutnak el a vállalkozásokhoz. Kiskunfélegyházának erős érdekképviseletre van szüksége, hogy minél több lehetőséggel élni tudjon.

– A KGME tagjai közül tavaly a P&P Pékáru és az IBV Hungária több százmillió forintos nagyságrendű uniós támogatást kapott, amiből adódóan egy év alatt több mint 70 új munkahelyet tudtak létrehozni. Szeretném hangsúlyozni, hogy ezek hosszú távú gazdasági stratégia mentén létrehozott, termelő munkahelyek! Egyéb EU-s forrásokból további 30 munkahely jött létre a félegyházi térség gazdaságát meghatározó egyesületi tagok körében az elmúlt egy esztendőben. Ebből kiindulva látható, hogy a KGME célkitűzésének – miszerint öt év alatt 500 új munkahely lehet a tagok szövetségének gyümölcse – komoly realitása van.

T. T.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!