Gyenes Attila 2016. október 19. 12:30

Képviselők munkában – Zöld városrészt álmodott meg Gyenes Attila - videóval

Képgaléria
– Ez a térség gyermekkorom helyszíne. Itt nőttem fel, ide köt az életem, ismerem minden zegzugát – kezdi Gyenes Attila körzete bemutatását, amikor mindennapi képviselői teendőibe kértünk betekintést. Mint mondja, igazán büszke arra, hogy a több ciklusból álló képviselői munkája során nagyon jó kapcsolatot épített ki a lakókkal.

– Csaknem minden utcában van valaki, aki azonnal jelez nekem, ha megoldásra váró probléma adódik. Így aztán egyfajta utcabizalmi hálózat áll mögöttem. Megtiszteltetésnek érzem, hogy az emberek megbíznak bennem, és nagyon megnyugtató, hogy a városvezetés, az önkormányzati dolgozók, a KVI mindig rugalmas és hatékony segítséget nyújtanak a feladatok megoldásához.

– Vannak visszatérő problémák?

– Más jellegű feladatok adódnak a családi házas és az emeletes házas városrészekben a szelektív szemétgyűjtéstől az átereszek kitakarításáig. Folyamatosan foglalkozni kell például a közlekedés, a parkolás, a csapadékvíz elvezetés, a közvilágítás problémáival, és természetesen a közterekkel. Ez utóbbi terén óriási segítséget nyújt Ódor László és a közmunka programban résztvevők csapata. Az én körzetemben vannak például a legnagyobb méretű fák a városban. Ezek általában védett platánok, tölgyek, hársfák, amelyeknél a levelek őszi elszállítása, a gallyazás, a viharkár utáni rendbetétel meglehetősen sok feladatot ró ránk. Köszönet illeti az érintett lakókat, amiért kiveszik a részüket ebből az óriási munkából. Ugyanakkor ezek a csodálatosan szép ligetek szerves részei a körzet sajátos arculatának, és az én szívemnek különösen kedvesek. Elkötelezett vagyok ugyanis a környezeti nevelés mellett, amit a képviselői munkámban is igyekszem érvényre juttatni. 

– Miképpen?

– A körzetben található gólyafészek – amit néhány éve felújítottunk –, valamint számos odú és madáretető van kihelyezve. Ebben is szeretnék továbblépni, és egy nagyon „zöld” városrészt kialakítani. Van mire építeni. Ez látszik abból is, hogy kiemelkedően sokan neveztek a Virágos Félegyházáért versenyre, és több díjazottunk is van. Szép eredményt ért el például a Dankó utcai lakóközösség, akik ezzel összefogásból is példát mutatnak.

– Milyen fejlesztések, beruházások körvonalazódnak a közeljövőt illetően?

– Számos oktatási intézmény található a körzetben a bölcsődétől az óvodán és általános iskolán át a középiskolákig. Természetesen mindegyiknek sajátos igényei, problémái vannak, amelyek megoldásában ugyancsak igyekszem segíteni. Nagy reményt fűzök például a PG tornacsarnok építéséhez. Ehhez a projekthez – sikeres pályázat esetén – mintegy 168 millió forinttal járul hozzá a város. Maga a beruházás további fejlesztéseket is generál, hiszen a megnövekedett igények kielégítésére például a Marosvásárhelyi utcában parkolókat fogunk építeni. A körzet egészen jól áll az energetikai korszerűsítések terén, az energiakímélő technológiákat alkalmazó felújításból alig néhány lakóközösség maradt ki. Bízom benne, hogy számukra is hamarosan adódik lehetőség. Jó látni, hogy nem csak egyre több fiatal költözik be a körzetbe, de sok az építkezés, a felújítás is. Ugyancsak speciális igényeket fogalmaznak meg a körzetben dolgozó vállalkozók, üzlettulajdonosok is. Folyamatos figyelmet igényel a Szegedi út - Gábor Áron utca találkozásánál, a boltok környékén lévő parkolók rendben tartása. A szolgáltatóház környékén, a Kossuth utcai ABC-nél további parkolók építését tervezzük. Nagyon nagy öröm és büszkeség számomra a Horváth Zoltán utcai park kialakítása, amit képviselői munkám kiemelt jelentőségű állomásának tekintek. Fontos fejlesztés a Majsai úti vasúti átjáró átépítése is, amit ezekben a napokban kezdenek meg. Feladat azonban így is maradt bőven: szeretnénk megoldani itt is a csapadékvíz elvezetését az Attila utcához hasonlóan. Munkám során kiemelt szerep jut a rászoruló emberek, családok segítésének, amiben a Katolikus Karitász, a Szent István plébánia és a segédszervezetek segítségét is igénybe veszem. Ez helyi „szociális háló” szerencsére nagyon jól működik. Így elmondhatom, hogy a körzetben nem marad magára, aki rászorul.

T. T.





 

Kövessen minket a Facebookon is!