Kunszállás 2016. november 9. 10:30

Kunszálláson rendezik a falumegújítók országos konferenciáját

Képgaléria
Kunszálláson rendezik a falumegújítók országos konferenciáját
Kunszállás 2011-ben és 2015-ben nyerte el a Magyarországi Falumegújítási Díjat, a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért, egyben a dél-alföldi régió első helyezését is megszerezte. Ezúttal a település lesz a házigazdája a Magyarországi Falumegújítók IX. Országos Találkozójának november 10-én és 11-én.

Az Európai Falumegújítási Díj kezdeményezés előzménye, hogy az 1988-ban, Graz városában létrejött az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség nyolc európai ország és tartomány - köztük hazánk - kezdeményezésére (jelenleg 22 tagja van a szervezetnek). A Munkaközösség céljai között kiemelten szerepelt az egymás közötti kölcsönös tájékoztatás igénye, az ország- és tartományhatárokon átnyúló tapasztalat és információcsere, különös figyelemmel egyes vidéki térségek értékeinek a megismerésére, azok megőrzésére. 1989-ben döntés született a falvak megújulásának ösztönzésére létrehozott Európai Falumegújítási Díj alapításáról, ami 1990-et követően, kétévente kerül kiírásra. Az Európai Falumegújítási Díjjal kapcsolatos koordinációs tevékenységet 2003-tól a Belügyminisztérium látja el.

Az előzőeken túl, első alkalommal meghirdetett "Magyarországi Falumegújítási Díj" versengést az a szándék vezérelte, hogy a legkiválóbb és példamutató kezdeményezések, tevékenységek bemutatásán keresztül rajzolódjon ki a fenntartható fejlődésen alapuló, a jövő kihívásainak megfelelni képes vidéki térségek jövőképe. A pályázat az "Európai Falumegújítási Díj 2006." pályázati kiírás követelményein alapult, amely kiegészült néhány magyarországi sajátossággal, melyek megléte (települési tervezés, magas színvonalú közszolgáltatások) hazánkban sajnos még nem olyan természetes, mint a fejlett európai államokban.

A verseny mottója, megegyezően az Európai Falumegújítási Díj 2006. kiírással, a "Változás, mint lehetőség" volt. A pályázat kapcsán azokra a falvakra és közösségekre kívántak fókuszálni, akik felismerték - és koncepcionálisan kezelték -, hogy a harmadik évezred kezdetén, a globális fejlődésen keresztül sokrétű változások mennek végbe, amelyek természetesen érintenek minden települést, a kis falvaktól egészen a metropoliszokig. Változások, amelyek alapjaiban alakítják át a vidéki élettereket, és olyan kihívásokat jelentenek, amelyek bővelkednek lehetőségekben éppúgy, mint veszélyekben. Cél az, hogy ezen lehetőségek olyan helyi tervekkel és tettekkel találkozzanak, melyek felmérik a jelent és mernek elég bátrak lenni ahhoz, hogy az együttműködés lehetőségeit kihasználva alakítsák a jobb, vonzó életteret adó jövőt.





 

Kövessen minket a Facebookon is!