Helyi hírek 2016. október 22. 17:00

Rendhagyó történelemórákat tartott az egykori elítélt

Képgaléria
Rendhagyó történelemórákat tartott az egykori elítélt
Az 56-os Pesti Srác Intézet elnöke, Murányi Levente látogatta meg Félegyháza két iskoláját október 20-án, csütörtökön. Az egykori elítélt előbb a Mezgében, majd a József Attila Általános Iskolában tartott személyes hangvételű rendkívüli történelemórát az 56-os eseményekről és a börtönévekről.

Murányi Levente a diákoknak elmondta: 16 évesen a Műegyetemnél került az események sodrába, a tömeggel innen ment a rádióhoz. Itt volt szemtanúja és lett cselekvő részese annak az eseménysornak, ahol a tüntetés átváltott forradalomba. Élete egyik küldetésének tekinti, hogy kiderítse, kik hozták az első fegyverszállítmányt a Nemzeti Múzeumhoz, milyen szándékok vezérelték őket. Mesélt a november 4 és 7 között zajló eseményekről, a reménytelen, de daccal teli szabadságharcról és a MUK-ról, amelynek letartóztatását és elítélését köszönheti. Csoportjukban a 13 főből 3-at kötél általi halálra ítéltek és kivégeztek, egy társukat ismeretlen körülmények között agyonverték. Végül két és fél hónapot töltött börtönben, ahol 18. születésnapját is kénytelen volt megünnepelni.

A diákok nagy lelkesedéssel kérdezték a vendéget, a személyes élménybeszámolónak vélhetően sikerült a fiatalok érdeklődését felkeltenie az 56-os események iránt. Ez követően Murányi Levente a helyi Jobbik szervezet tagságával kötetlen beszélgetésen vett részt, Félegyházi látogatás zárásaként pedig részt vett a Pongrátz Gergelynek, egykori parancsnokának emléket állító dombormű avatásán.




 

Kövessen minket a Facebookon is!