Szamosi Endre 2016. október 27. 18:49

Képviselők munkában – Kossuth utca egységes felfogásban - videóval

Képgaléria
Szamosi Endre képviselői álma, a Kossuth utca egységes, zöldfelületekkel és közösségi pihenőhelyekkel tarkított megújítása lépésről lépésre válik valóra. A képviselő-testület és a városvezetés az elképzelés mellé állt, így mára kirajzolódni látszik Félegyháza főutcájának egyszerre modern és hagyománytisztelő új arculata. Szamosi Endre, a körzet önkormányzati képviselője – aki immár negyedik ciklusban szolgálja az itt élők érdekeit – városszépítő törekvéseivel szeretné meghálálni a választók töretlen bizalmát.

– Elkötelezett lokálpatriótaként mertem nagyot álmodni, de tudtam, hogy a koncepció csak következetes munkával, több év alatt válhat valóra. Hittem a sikerben már akkor is, amikor hozzáláttunk a betorkolló járdaszakaszok megújításához, így ezek tervezése is a Kossuth utca egységes képének alárendelve történt meg. Az emberek értékelik ezeket az eredményeket.  Nemrégiben a Kossuth utca 13. számú társasház lakói levélben köszönték meg, hogy az előttük lévő utcai részt parkosítottuk, a járdát akadálymentesítettük. A Kossuth utca ilyenkor ősszel különösen sok feladatot ró a városra. Páratlan szépsége a száz éve telepített platánsornak is köszönhető, amelynek azonban elképesztő mennyiségű lehulló falevelét össze kell gyűjteni és el kell szállítani, ami rengeteg időt, energiát és pénzt emészt fel a KVI-nél.

Szamosi Endre képviselői munkájában a gyors megoldásokra törekszik. Ezért is tartja jó lehetőségnek például a járdafelújításokhoz nyújtható önkormányzati támogatást. A családiházas övezetben mintegy 10 járdaszakasz újult meg ily módon a képviselői keretből, s ez a lehetőség jövőre is nyitva áll a lakók előtt.

– A közösségi együttélés írott és íratlan szabályai azonban kötelezettséget is rónak mindannyiunkra. Így például – hívja fel a figyelmet a képviselő – ha minden ingatlantulajdonos rendben tartaná a ház és az úttest közötti területet – beleértve az árkot is – sok tehertől mentesülne az önkormányzat, és rengeteg bosszúságtól a szomszédok. Ha ugyanis valaki ezt elmulasztja, a megrekedt víz gyakran komoly károkat okoz. Többek között ezt hivatott megelőzni az az önkormányzati rendelet, amely a korábbi gyakorlatnál határozottabb fellépést, akár pénzbüntetést is kilátásba helyez ilyen esetekben. Vonatkozik ez a hó eltakarítására és a járdák tisztántartására a lakóházak és üzlet előtt egyaránt – emlékeztet a képviselő.

Szamosi Endre körzetében számos kisebb, de az itt élők mindennapjait megkönnyítő, életterüket megszépítő fejlesztést sikerült az utóbbi időszakban is megoldani. A Szent István téren felfestették a parkolókat és néhány új parkolót is sikerült kialakítani. Lefestették a Holló Béla utcai trafót és a Széchenyi utcában lévő nagy trafóházat, a Zrínyi utcán tiszta homok került a játszótérre, az Ofotért előtti parkba pedig virágkosár.  A fák koronájának nyesése folyamatos kihívás, a Batthyány és a Holló Béla utcában felszámolták a funkciótlan vaskarókat. A Teleki utcába nem ment be a kukás autó, a lakóknak a Batthyány utca sarkáig kellett elhordani a kukákat. Sikerült erre a problémára is pontot tenni, most már itt is a ház elől szállítják el a szemetet. A Holló Béla utcán a hagyományos gyűjtőedényeket konténerrel váltották fel és az épület mögé helyezték át, ami a korábbinál sokkal kulturáltabb megoldás.  

A Batthyány udvar még ez évben új aszfaltburkolatot kap, a parkolóhelyek felfestésétől pedig a parkolási nehézségek enyhülését várja a képviselő.

– A Batthyány utcában főleg a reggeli és délutáni órákban kialakult közlekedési káosz megoldására évek óta keressük a lehetőséget, de eddig nem sikerült átütő sikert elérni – mondja Szamosi Endre, aki szerint megnyugtató megoldást az iskola főbejáratának a Holló Béla utcába való áthelyezése hozhatna.

A jövő tervei közé a főutca bukkanóinak további átépítése és a közvilágítás javítása mellett a Zrínyi utcai játszótér felújítását és új játszóelemekkel való bővítését, továbbá a Kossuth utcai buszváró cseréjét sorolja a képviselő. Látványos lesz a városháza előtti járdaszakasz megújítása és nagy reményeket fűz a karácsonyi díszvilágítás folytatásához a főutcán. Hiszen – emlékeztet rá – ami a Kossuth utcán történik, az minden félegyházit érint.

 



 

Kövessen minket a Facebookon is!