Közélet 2014. január 6. 16:31

Elhunyt Vitéz Pataky József

Elhunyt Vitéz Pataky József
Fejet hajtva és mély tisztelettel adózva méltó emlékének, megrendülve értesítjük Önöket, hogy január 5-én reggel, elhunyt Vitéz Pataky József, a Tordai Honvéd Hanyományörző Bizottság elnöke, a település volt RMDSZ elnöke és önkormányzati képviselője, Torda díszpolgára, a város és Erdély magyarságának egyik legkiemelkedőbb személyisége, a testvértelepülésekkel való kapcsolatok ápolója - kapta a szomorú hírt a Félegyházi Közlöny.

A gyászszertartás a tordai Unitárius Templomban lesz január 8-án 14 órakor, majd Torda Város Központi Temetőjében helyezik örök nyugalomra az unitárius vallás szertartása szerint.


EMLÉKE LEGYEN ÁLDOTT, NYUGALMA CSENDES

 

Pataky József, a Tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottság elnöke évtizedek óta kutatja az 1944. szeptember 11. – október 7-ig tartó tordai csata részleteit, az ott elesett vagy eltűnt hősöket, illetve lelkesen gondozza a tordai temetőben található katonasírokat. Közreműködésével 2008. szeptember 13-án emlékművet állítottak a bonchidai temetőben a tordai csatában elhunyt 109 magyar honvéd emlékére.

Az emlékmű felállításához Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata is támogatást nyújtott. Pataki József kutatásainak köszönhetően a Magyarországi Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatala tájékoztatást adott a tordai csatában elesett kiskunfélegyházi hősök adatairól, mely adatok segítségével a hozzátartozók felkutatása ma is folyamatban van. A csatában elesett kiskunfélegyházi és a város környékéről származó magyar katonák tiszteletére 2011. november 2-án avattak emléktáblát a Felsőtemetőben. A csata félegyházi hőseinek a tordai temetőben 2012. március 15.-én állítottak méltó emléket.

Pataky József elnök úr távozása nagy veszteség a hadisírgondozás területén is, hisz az utolsó pillanatig rendkívül sokat tett a hősi halottak felkutatásával, azonosításával, méltó emlékhely kialakításával több mint ötven helyszínen. Nem véletlenül kapta meg a II. majd az I. osztályú Magyar Hadisírgondozásért Kitüntető Címet.

Tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottság (THHB)

Kövessen minket a Facebookon is!