Kultúra 2016. december 2. 16:30

Kinél van a távirányító?

Képgaléria
Kinél van a távirányító?
Ismét nagy siker aratott a Móra Ferenc Gimnázium nyelvi estje, melyre november 24-én került sor a Móra Ferenc Művelődési Központban. A produkcióban színpadra lépő 13 csoport (95 diák) egy-egy idegen nyelű tévés műsor hangulatát idézte meg: láthattunk német Legyen Ön is Milliomos kvízjátékot, olasz divatbemutatót, francia Tücsök és a hangyát, angol színházi jelenetet, bécsi adventi vásárt, amerikai elnökjelölti vitát, német turistacsoportot, angol sport- és tehetségkutató műsort, de nem hiányozhattak az énekes és táncos előadások sem. A lelkes diákok fergeteges hangulatot varázsoltak a színpadra, és humorukkal, magabiztosságukkal és nyelvtudásukkal elbűvölték a közönséget.

A Móra Ferenc Gimnázium egyik fő célkitűzése, hogy használható, jól alkalmazható nyelvtudással vértezze fel az ide járókat. Ennek biztosítéka, hogy diákjaink az emelt nyelvi képzésben, valamint a humán tagozaton heti 5-6 órában tanulják az első idegen nyelvet, akárcsak a hat évfolyamos oktatásban részt vevők. A második nyelv tanulására is minimum heti 3 órában van lehetőség. Egyedülállóan széles nyelvi kínálatunkban az angol, a német és a francia mellett ott a rendkívül népszerű olasz, és a kuriózumnak számító latin és orosz is.

A jövő szeptemberre meghirdetett 9 tanulmányi területünk mindegyikén emelt óraszámban oktatjuk majd az első nyelvet, mivel 2020-ban az egyetemre való bejutás egyik feltétele, hogy a tanuló rendelkezzen legalább egy középfokú nyelvvizsga bizonyítvánnyal. Végzett diákjaink beszámolói alapján a Mórásoknak mindig is előnyük volt a felsőoktatásban, hiszen legtöbbjüknek nem kellett már a nyelvvizsga megszerzésével bajlódniuk. A tavalyi tanévben érettségizett tanulóink közül például 62-en szereztek középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt középiskolás éveik alatt, 36-an pedig felsőfokon is sikeresek voltak.

Amire különösen büszkék lehetünk, az az emelt szintű nyelvi érettségik magas száma és kiváló eredménye: angolból a 12E-ből 8 diákunk vizsgázott emelt szinten 81%-os átlageredménnyel, a 12A-ból 10-en, 78%-os átlaggal. 6 diák kapott a szóbeliken maximális pontszámot! Német nyelvből 3, olasz nyelvből 9 emelt szintű vizsgázónk volt, valamennyien ingyenesen szerezve eredményűk révén nyelvvizsga bizonyítványt.

A tanórák, versenyek és szakmai napok mellett a nyelvtanulás számos kötetlenebb formájába kapcsolódhatnak be a Mórás diákok. Ilyen például az egy hetes osztrák erdei iskola Obervellachban, ahová jövő szeptemberben már 10. alkalommal utaznak tanulóink, vagy az ugyancsak hagyományos adventi kirándulás Bécsbe. Olasz testvérvárosunkba, Feltrébe a sport- és kulturális kapcsolatok révén juthatnak ki évente többször is a Mórások. Az angolul tanulók két Erasmus+ program keretében dolgozhatnak együtt külföldi diákokkal, és vehetnek részt tanulmányutakon. Ebben a tanévben Svédország, Anglia és Wales mellett Cyprus is az úticélok között van.


Kissné Fekete Éva és Kisné Letkó Bernadett
a Móra Ferenc Gimnázium tanárai



 

Kövessen minket a Facebookon is!