Helyi hírek 2017. január 16. 14:30

A Móra gimnázium tehetséges alkotóinak nyílt jubileumi tárlata

Képgaléria
A Móra gimnázium tehetséges alkotóinak nyílt jubileumi tárlata
Természetünk különös formái címmel nyílt meg január 13-án a Móra Ferenc Gimnázium 20. jubileumi biennáléja a művelődési központ aulájában. A képzőművészeti kiállítás résztvevőit Szabó Ildikó művésztanár köszöntötte, a tárlatot Brunner Attila művészettörténész, az iskola egykori diákja ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A tárlat megnyitóját Bozóné Rosta Eszter, a gimnázium volt diákja, valamint Nagy Blanka, Tóth Viktória és Szabó Eszter, az iskola jelenlegi diákjai dallal és verssel színesítették.


A sokszínű kiállítás megnyitóján Brunner Attila elmondta: - A Móra Ferenc Gimnáziumban nem folyik művészeti szakképzés. A rajzszakkör azonban jóval több, mint egy délutáni szakkör, a szabadidő eltöltésének egy módja. A foglalkozásokon komoly alkotói munka folyik, mind a gyerekek, mind a pedagógus részéről. Nem véletlen, hogy több építész, formatervező, divattervező és iparművész indult útjára innen, és már meseíró is gyarapítja a sort. Ez a kiállítás is bizonyítja a tanulók alkotókedvét, tehetségét, fantáziadús látásmódját és reményt ad arra, hogy a kiállított művek alkotói nem szakadnak el a művészettől. Szinte biztosak lehetünk abban, hogy a biennálén kiállító fiatal tehetségek közül többekkel önálló kiállításokon is találkozhatunk.

Szabó Ildikó köszöntőjében a biennálé négy évtizedes történtéről is szólt. Felidézte az elsőt, amelyet 40 esztendővel ezelőtt, az akkor még szinte romos állapotok között működő művelődési központban rendeztek meg. Köszönetet mondott Rosta Ferencnek, aki művésztanár-elődjeként útjára indította a bemutatkozó képzőművészeti sorozatot.

A Holló László-díjas művésztanárnő a gimnázium rajzszakkörének munkájáról elmondta: - Van, akinek felvételi előkészítőt, pályaorientációt jelentenek a foglalkozások, többen hobbiként rajzolnak. Akadnak olyanok is, akiknek a barátság helyszíne a szakköri foglalkozás. Nem igazán rajzolnak, csak beülnek hetente a foglalkozásokra, beszélgetnek barátaikkal és néha modellkednek.

Szerencsére úgy tűnik, hogy a fiatalok jobban szeretnek rajzolni, a művészetek közelébe kerülni, mint ezelőtt 10 évvel. Felüdülés számukra az is, hogy a rajzórákon rajzolunk. Emellett felismerik, értékelik és megbecsülik tehetséges társaik munkáját – tette hozzá Szabó Ildikó.

A Móra Ferenc Gimnázium XX. Biennáléjának anyaga február elejéig látogatható a művelődési központ aulájában.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!