• Kezdőlap
  • Hírek
  • Képviselők munkában: Dongó József – Útépítéstől a sportpályáig - videóval
2017. február 3. 07:30

Képviselők munkában: Dongó József – Útépítéstől a sportpályáig - videóval

Képgaléria
Útépítés, sportpálya felújítás, közvilágítás fejlesztés egyaránt várható 2017-ben Félegyháza 6-os számú választókörzetében. Dongó Józseffel e fejlesztések helyszínei közül kerestünk fel néhányat egy január végi hideg délutánon, miközben képviselői munkájáról kérdeztük.


A Bankfaluban, a Templomhalmot kerestük fel elsőként. A térség kedvelt kirándulóhelyén hétköznap délután is szánkózó gyerekek zsivaja törte meg a csöndet, ami arról árulkodik, hogy az elmúlt években kialakított park évszaktól függetlenül nagy népszerűségnek örvend. Az elmúlt évben tájékoztató táblával és a leomló homokbányában tragikus balesetben elhunyt négy kisgyermek halálának 25-dik évfordulója tiszteletére felállított emlékművel gazdagodott. Ott jártunk fontos tanulsága, hogy a Bozóky István kőfaragó mester által készített és felajánlott, talajon lévő emlékhely téli védelmére a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani. 

Annál is inkább, mert – emlékeztetett a képviselő – hamarosan további fejlesztések helyszíne lesz a Templomhalom. Egy kulturális pályázat jóvoltából, és a félegyházi önkormányzat kétmillió forintos támogatásával tavasszal, a jó idő beálltával folytatódnak a régészeti feltárások dr. Rosta Szabolcs régész, múzeumigazgató vezetésével.

Innen nem messze található a városrész verőere, a Kiskun utca, amelynek tavaly megkezdett felújítása idén újabb szakasszal folytatódik.

– A Kiskun utca rendbetétele a Bankfalu lakóinak régi igénye. A folyamat 2016-ban megkezdődött, és most ígéret van a folytatásra. Tisztában vagyok vele, hogy a hat méter széles út megépítése a megfelelő műszaki tartalommal rendkívül nagy költség, de próbálok azért lobbizni, hogy minél hosszabb szakaszokkal, minél nagyobb lépésekben haladjunk. Mivel a legjelentősebb problémát az útpadka és az út kellő szélességének hiánya jelenti, szeretném elérni, hogy legalább az útpadka kiépítése megtörténjen az út teljes hosszában, még 2017-ben – osztja meg velünk a költségvetési tárgyalások során képviselt tervét Dongó József.

A képviselő másik, még mindig a Bankfalut érintő elképzelése annak a járdaszakasznak a megújítása, amely összeköti a városrészt a Petőfi lakóteleppel. S bár ez a terület földrajzilag nem a körzethez tartozik, jelentős gyalogosforgalom helyszíne. Felmérése megtörtént, rendbehozatalának költsége elérné az egymillió forintot. A képviselő abban bízik, hogy 2017-ben ezt is sikerül megvalósítani, a körzet több pontját – így a Szélmalom, a Béla király, a Gólya utcákat, és a Zöldmező lakótelepet – érintő közvilágítás fejlesztés mellett.

Jó esély van a térséget érintő, 2015-ben zárult Komplex telepprogram című projekt folytatására is, ami nyertes pályázat esetén a Vasas sporttelep újjászületését is lehetővé tenné. Dongó József a tervekről elmondta, hogy a roma lakosságot érintő szociális képzések mellett egy nagyszabású beruházási terv is része a pályázatnak, amelynek keretében az önkormányzat egy komplex sportközpontot álmodott meg a leromlott állapotban lévő sporttelep helyére, civil szervezetek befogadására és egy polgárőr lakás kialakítására is alkalmas épülettel. Dongó József kérésére a Tanyasori út melletti hiányzó járda és a hozzá tartozó gyalogátkelőhely kiépítése is bekerült a pályázatba, de bérlakások felújítására is sor kerülhet, amennyiben a pályázat támogatást nyer.

A Csanyi úton haladunk ki a városból, miközben Dongó József arról beszél, miért szorgalmazzák a külterületen és a Zöldmező lakótelepen élők a felezővonal felfestését ezen a szakaszon, és hogy a városüzemeltetési osztállyal mi mindent tettek már e kérés teljesítéséért. Azt mondja, tavasszal mindenképpen megoldódik ez a probléma is.

A külterületi utakon autózva szóba kerül az illegális szemétlerakás és a múlt évi országos akcióban való sikeres részvétel, és természetesen a földutak járhatóságának fenntartásáért tett folyamatos erőfeszítések. Mint a képviselő elmondta, 2016-ban is kiemelt figyelmet fordított az önkormányzat erre a feladatra, miközben – több kisebb szakasz mellett – a Mindszenti út, a Csanyi út és a Péteri út felújítása is megtörtént. Ez a folyamat idén sem szakad meg – ígéri – hiszen a 2017-es költségvetésben is elkülönít egy összeget e célra az önkormányzat, mindemellett döntés született egy földútjavító munkagép és erőgép beszerzését célzó pályázat beadásáról is.

A Csanyi út és a 451-es út kereszteződésében még félreállunk a jégbordázott mellékúton, hogy körülnézzünk a több halálos baleset helyszínén (sajnos tavaly is történt egy). Dongó József itt arról számolt be, hogy tudomása szerint a külterületi lakosság aláírásgyűjtésbe kezdett, amiben azt kérik a döntéshozóktól, hogy találjanak megnyugtató megoldást a helyzetre.

– Eddig sem néztük tehetetlenül a helyzetet: jelző rázósávokat helyeztünk az aszfaltba, és stop táblákat helyeztünk ki. Úgy tűnik azonban, hogy ez még mindig nem elég. Többféle lehetőség adódik a körforgalom építéstől a forgalomlassító táblák kihelyezéséig. Hogy pontosan mi lehet a megoldás, azt a szakembereknek kell eldönteniük. Egy biztos: a kérdéssel foglalkoznia kell az önkormányzatnak és a közútkezelőnek is, hogy ne fordulhasson elő itt több baleset – foglalta össze Dongó József.

A 6-os számú választókörzet képviselője végezetül arról is beszámolt, hogy bár a szükséges fejlesztések megtörténtek a térségben, számára a városvezetéssel való együttműködés nem mindig volt zökkenőmentes. A 2017-es költségvetési tárgyalások során arra törekszik, hogy semmilyen fejlesztés, ésszerű lakossági igény teljesítése ne maradjon el a körzetben. Reményt ad erre, hogy az erre vonatkozó költségvetési igényekről, a térség problémáiról és lehetőségeiről személyesen folytat tárgyalást Csányi József polgármesterrel. Hiszen – mondja a képviselő, aki az összefogás hívének tartja magát – „aki csak magában hisz, az gyenge. Éppen ezért közös munkával, csapatban, együttműködve adhatunk vonzó jövőképet településünknek”.






 

Kövessen minket a Facebookon is!