Helyi hírek 2017. február 27. 09:30

Az MSZP uniós elképzeléseiről tájékoztatott Ujhelyi István félegyházi látogatásakor

Képgaléria
Az MSZP uniós elképzeléseiről tájékoztatott Ujhelyi István félegyházi látogatásakor


Az Európai Unió megújításával kapcsolatos véleményét ismertette fogadóóráján február 22-én a Móra Klub vendégeként az MSZP európai parlamenti képviselője, dr. Ujhelyi István. – Köztudott, hogy Magyarország európai uniós tagsága veszélyben forog. Pedig Magyarország gazdasági fejlődésének alapját minden évben 2-3%-ban az európai uniós források adják. Mindaz, ami körbevesz minket a nagy európai közösségben – a szabad utazás lehetősége, az egyetemisták Erasmus-programja, a vállalkozások szabad piacra való belépése, a mezőgazdasági vállalkozások agrártámogatása – veszélybe kerül, ha Magyarország tovább megy azon az úton, melyre az Orbán-kormány lépett – mondta el a lakossági fórum előtt megtartott sajtótájékoztatóján.

Idén négy meghatározó európai uniós államban lesznek választások: Franciaországban, Hollandiában, Olaszországban és Németországban. Kivétel nélkül mindenhol fellángolt a vita, hogy Európát egyben kell tartani, vagy szét kell zilálni. Várhatóan minden országban az erősebb Európai Unó mellett teszik le a voksukat a választók, azért mert jól látják a biztonságot és a békét ezáltal. A világ gazdasági folyamataiban versenyképességet és az európai munkavállalóknak biztos megélhetést, stabil munkahelyeket csak egy nagy közösség részeként lehet biztosítani – mondta el a politikus.

A magyar szocialisták azt mondják, hogy az Európai Unió a mi választásunk. De az európai uniós intézményrendszer, ahogyan ma működik nem tökéletes. Változtatni kell a közös Európánkon, de nem úgy, hogy azt tönkretesszük, hanem egy erősebb közösséget hozunk együtt létre – tette hozzá Ujhelyi István, majd ismertette az unió megreformálására irányuló javaslatait is. Eszerint az MSZP olyan Európai Uniót akar, mely az embert, a szociális Európát állítja a középpontba, szorosabb, mélyebb integráció mentén. A helyi közösségek életét befolyásoló döntéseket regionális, helyi szinten hagyja és nagyobb szerepet, felelősséget ad a közvetlenül választott képviselőknek és testületeknek a döntések meghozatalában. Nem hagyja, hogy a fejlesztési forrásokból maffiaszerű hálózatok gyarapodjanak, a lopások pedig következmények nélkül maradjanak. Nem engedi, hogy egyetlen tagállam is kiszoruljon a mélyülő együttműködésekből kormánya felelőtlen politikája miatt. Nem tűri, hogy renitens kormányok megszegjék az uniós alapszerződéseket, és semmibe vegyék az európai értékeket – zárta gondolatait a politikus.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!