Helyi hírek 2017. március 10. 18:00

Trükkös segítség a gyerekeknek

Képgaléria
Trükkös segítség a gyerekeknek
Bizonyára sok szülő tapasztalja, hogy gyermeke túlterhelt, mert az iskolában magas követelményeknek és elvárásoknak kell megfelelnie. A gondtalannak tűnő gyermekéveket csemetéink stresszben élik le, mely befolyásolja a teljesítőképességüket, önbizalmukat, zavarja éjszakai pihenésüket, ezzel tovább rontva teljesítményüket. Ebben a versenyközpontú és rohanó világban azonban létezik egy olyan hely, ahol a gyerekek megtanulhatják kezelni a hétköznapi problémákat, és kiegyensúlyozottabbá válva könnyebben át tudják lépni az eléjük gördülő akadályokat.

Akkor tud sikeres és kiegyensúlyozott felnőtt válni gyermekünkből, ha a gyermekkora harmónikus, tele játékkal, nevetéssel, és lehetősége van a gondtalan játékon keresztül a tapasztalatszerzésre, és tehetségének kibontakoztatására. A feladatok és elvárások terhe alatt ugyan a gyerekek megpróbálnak alkalmazkodni a körülményekhez, de ez számukra többletenergiát vesz igénybe, kudarcokat, és feszültséget okozva. Ebben a küzdelemben a szülők segítsége is véges, hiszen a terheket nem tudjuk helyettük cipelni.

Van azonban megoldás, mert a Trükkös Békák módszer elsajátításával a gyermekek képesek lesznek kezelni az őket érő problémákat, legyen az társas, családi, vagy iskolai, netán tanulási zavar. Seres Helén több területen szerzett ismereteit ötvözve alkotta meg a Trükkös Békák módszert, mely a testi és a lelki oldalt támogatva alkalmas a mozgásfejlesztésre, és a stresszoldásra is.

- A többféle mozgásfejlesztési módszer, és a kineziológiai tudásom segítségével építem fel a foglalkozásokat, melyek során a stresszoldás, az energiagyakorlatok, a mozgásfejlesztés, és a meditáció segít a gyerekeknek a problémák leküzdésében. A rajzolás, a meghatározott sorrendű mozgásgyakorlatok, légzéstechnikai gyakorlatok, agyintegrációs technikák és fejlesztő gyakorlatok mellett lazító, és esti elalvást segítő gyakorlatokat is végzünk. A foglalkozás végén a gyermekek kényelmesen elhelyezkednek. Ebben a relaxált állapotban önbizalomerősítő történeteket mesélek nekik, melyek alkalmasak a múltban megbújó félelmek, traumák kezelésére. – mesélte kedves hangján Helén, miközben őt hallgatva saját gyermekeim küzdelmein keresztül ráismertem, hogy az őket érő és terhelő hatások mennyire befolyásolják a gondtalannak vélt gyermekéveket.

Hiszen ahogy Helén is említette: számos hétköznapi dolog történik, ami stresszt, szorongást okozhat számukra. - Az iskolai feladatok, dolgozat, felelés, félév zárás, évvégi hajtás, felvételi, zongora vizsga, fellépés, kosármeccs, focimeccs. Egy rosszul sikerült felelés, mely után legközelebb már meg sem mer szólalni a gyermek. A környezetváltozás, egy iskolaváltás, vagy költözés is hatással van rájuk, a szülők válása, vagy egy haláleset pedig mélyen érinti a lelki békéjüket – tette hozzá.

- A gyerekekről felmérés során kiderül, hogy milyen problémáik vannak, van-e idegredszeri éretlenség, mely tanulási zavart okozhat. Erre alapozva építem fel az 50 perces egyéni kezeléseket, melyet heti rendszerességgel végzünk. Általában egy tanév elegendő idő arra, hogy a gyermek megtanulja a kezelési elveket, és elsajátítsa a megoldási stratégiákat – mondta el a fejlesztő szakember.

A Trükkös Békák Kiskunfélegyházán most már két helyen kínál kezelési lehetőséget, a Kiskápolnánál lévő kezelő mellett a Molnár Béla utcában is igénybe vehető a foglalkozás. Az új helyen Fődi Nóra tart órákat, aki Helénnél végezte el a tréner képzést, így a módszer még több kisgyermek számára elérhető.

- A gyerekek általában öt éves kortól jönnek, de vannak középiskolás diákok is, csoportfoglalkozásban pedig jelenleg a Félegyházi Térségi Sportiskola kosárlabdás gyerekei járnak az egyesület finanszírozásában – árulta el Helén, kiegészítve azzal, hogy nem csak a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek kedvez a kezelés, hanem azoknak a gyerekeknek is, akik magas követelményeket állítanak maguk elé, és mindenben meg akarnak felelni, mindenben elsők akarnak lenni. Számukra a feszültségoldás, a lazulás szükséges, melyet a módszer alkalmazásával el lehet érni.

- A kezelések a mozgásfejlesztő terápiáktól leginkább abban térnek el, hogy itt nagy hangsúlyt fektetünk a stresszoldásra, ami azért is fontos, mert akkor tudok a gyermekhez hozzáférni és igazán dolgozni vele, ha a stresszt feloldjuk. Vannak annyira zárkózott gyerekek, akik még a stresszt is nehezen adják ki magukból, de így ők is megnyílnak - tette hozzá barátságosan, majd a falon elhelyezett béka rajzokon végigmutatta a gyakorlatokat, melyeket végigvesznek a gyerekek a foglalkozásokon, gyakran használva különféle eszközöket is.

Az eddigi tapasztalatok alapján a foglalkozásokra járó gyerekeknek a módszer elsajátításával javult a szülő-, és kortárs kapcsolatuk, a tanulási teljesítményük, amellett, hogy csökkent a teljesítményszorongásuk. Csökkent, vagy megszűnt a különböző helyzetektől, emberektől, tárgyaktól való félelem, megszűntek a dühkitörések, és könnyebbé vált a kortárs közösségbe való beilleszkedés. A gyermekek pedig jól érzik magukat, élvezik a gyakorlatokat, miközben trükkös páncélt és láthatatlan harci eszközöket kapnak, amelyek segítik őket a gyermekkor titkos akadálypályáin. Így az egészséges idegrendszeri és lelki fejlődés támogatásával gyermekünknek kiegyensúlyozott, boldog gyermekéveket ajándékozhatunk.

 

K.G.

Fotó: Trükkös Békák

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!