Helyi hírek 2017. április 3. 13:30 Forrás: Magyar Védőnők Egyesülete

Szavazzunk a félegyházi védőnőkre!

Szavazzunk a félegyházi védőnőkre!
Idén is meghirdették az Év Védőnője jelölést. A kiskunfélegyházi védőnők áldozatos munkája is tiszteletre méltó, legyen akár közülük valaki az elismerés részese. Kiskunfélegyházán tizenhat védőnői körzet (tíz területi- és hat iskolai körzet) látja el a jogszabályokban meghatározott védőnői feladatokat. A védőnői szolgálat két, feladataiban eltérő részre tagolódik, a területi ellátásra, valamint az iskola-egészségügyi ellátásra. Az utcanévjegyzék alapján kialakított körzetekben területi védőnők dolgoznak. A területi védőnő gondozási tevékenységét főként családlátogatás és tanácsadás keretében azon családok körében végzi, ahol várandós és gyermekágyas anya, illetve 7 év alatti gyermek él. Az iskolavédőnő szűrővizsgálatokat folytat, megelőző jellegű tevékenységet, gondozási tevékenységet végez az oktatási intézményekben.


A Magyar Örökség Díjas Magyar Védőnők Egyesülete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából, 2011-ben alapította meg az Év Védőnője díjat. A védőnői munka nem látványos, hisz mindig egy-egy személyre, családra irányul. A beérkezett történetek, jelölések alapján szeretnék bemutatni azt az áldozatos munkát, amelyet a védőnők – sokszor nehéz körülmények között – végeznek a lakosság egészségének megőrzése érdekében.

A díjat összesen öt kategóriában hirdetik meg:

  • egy kistelepülést,
  • egy közepes méretű települést és
  • egy nagyvárost

ellátó védőnőt kívánnak jutalmazni, valamint

  • szavazni lehet védőnői tanácsadói közösségre is, amelyet szintén jutalmazni szeretnének.
  • 2016-tól új kategóriát indítottak, a védőnők szakfelügyeletét ellátó vezető védőnők részére.

A védőnők számára a szakmai elismerés mellett az is igen fontos, hogy a családok elégedettek legyenek, érezzék, hogy a védőnők értük dolgoznak.

Szavazni április 30-áig lehet, a beérkezett voksokat május 25-én, csütörtökön bírálják el. 

Jelölni a következőképp lehet:


A Magyar Védőnők Egyesülete honlapjának (www.mave.hu), a főoldaláról elérhető linken: 
http://www.mave.hu/?q=palyazat/palyazat_reszlet/7 itt a "jelölöm" gombra kattintva érhető el a jelölőlap.

Segítségül: Az alábbi képen a félegyházi szolgálat adatai olvashatók, megkönnyítve ezzel olvasóink jelölését. Egy konkrét védőnőt is ugyanezen módon, a www.mave.hu oldalon keresztül lehet jelölni, csak az adott védőnő adatait (nevét,elérhetőségét), a pályázat leírásához pedig a tanácsadói közösség helyett -Félegyháza esetében - a közepes méretű települést kell beírni. Ha valaki egy konkrét védőnőt és nem az egész közösséget jelölné, azt is köszönettel veszik.




A védőnők 102 éve nyújtanak segítséget a legfontosabb életszakaszokban: a gyermekvárás alatt, az újszülött fogadásakor, a családi élet kialakításánál, támogatják a családokat a gyerekek óvodába, iskolába menetelénél. Jelen vannak mind az alap-, mind a szakellátásban.
 

  • területi védőnők a várandósok és gyereket nevelők körében, az iskolavédőnők az oktatási intézményekben végzik munkájukat.
  • kórházi védőnők jellemzően a szülészeteken, újszülött osztályokon dolgoznak, és a várandós, gyermekágyas anyák ellátásában, a szoptatás segítésében, az anya és újszülöttje hazabocsátásának előkészítésében, az egészségnevelésben vesznek részt.
  • Az ÁNTSZ szervezetében működő Családvédelmi Szolgálat munkatársai védőnői képesítéssel rendelkező szakemberek. Feladatuk többek között az oktatási intézményen kívüli
  • családtervezési ismeretek terjesztése, a nehéz helyzetben lévő várandós anyák segítése, támogatása, illetve a terhességmegszakítás előtti és utáni tanácsadás.
  • A működést szakmai felügyeletet ellátó vezető védőnők segítik.

A szakmai bírálók mellett neves közéleti szereplőkből álló zsűri és a kismamák, vagyis az Önök szavazatai alapján választják ki azt a három védőnőt, akiknek odaítélik az Év Védőnője díjat június 13-án. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!