Helyi hírek 2017. április 4. 17:30

Körkérdés: Ápolja-e a húsvéti hagyományokat?

Képgaléria
Körkérdés: Ápolja-e a húsvéti hagyományokat?
A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb ünnepe, és egyben a természet újjászületését hozó tavasz köszöntése is. Egyházi és világi ünnepként egyaránt számos népszokás és hagyomány kötődik ehhez az alkalomhoz. Körkérdésünkben arra kerestük a választ, hogy őrzik-e még a múltban gyökerező hagyományokat, követik-e a klasszikus népszokásokat a félegyháziak.

Fekete Barnabás (41)

Nem gyakorlom a húsvéti böjtöt, a hagyományok közül egyedül a locsolkodást tartottam meg, de csak a közeli rokonokat, ismerősöket keresem fel húsvét hétfőn. Manapság kevesebben őrzik a hagyományokat, a fiatalok inkább otthon maradnak, a családok egy része kirándul, vagy egyéb programot szervez húsvétra. A sonka és a főtt tojás ennek ellenére továbbra is elmaradhatatlan kelléke az ünnepnek.

 

Peregi György (75)

Régebben sem tartottam böjtöt és mostanság sem gyakorlom ezt a hagyományt. Az idősebbek közül sokan nem élnek már, akik ezt rendszeresen betartották. Fiatalabb koromban húsvét hétfőnként összejártunk, olyan ismerősömet, rokonomat is felkerestem, akikkel évközben nem találkoztam. Jókat beszélgettünk tojás, sonka, kolbász és néhány pohár bor mellett. A mai világban kevésbé népszerű a húsvét, nem ápoljuk ezt a szokást.

 

Tarjányi Adrienn (22)

Azon kevés kortársam közé tartozom, aki próbálja betartani a húsvéti böjtöt. Nem eszek húst ilyenkor, egyházi iskolába jártam, fontosnak tartom, hogy a gyerekek is megismerkedjenek e hagyománnyal. A locsolkodás hagyományát is őrzöm. Barátok, rokonok keresnek fel és váratlan meglepetésként szódásszifonból is megöntöztek korábban. A húsvéti ételeket, a sonkát, vagy éppen a kocsonyát is kedvelem, idén is várom a locsolkodókat.

G. Z.
 

Kövessen minket a Facebookon is!