Helyi hírek 2017. április 4. 09:30

Májusban Európa legjobb kőfaragói mutatják be tudásukat Félegyházán

Képgaléria
Májusban Európa legjobb kőfaragói mutatják be tudásukat Félegyházán
Kiskunfélegyháza lesz a házigazdája május 19-étől az Európai Kőfaragó Fesztiválnak. A háromnapos rendezvényre 13 ország mintegy 100 kőfaragó szakembere jelentkezett. A fesztiválon minden alkotó a nagyközönség előtt faragja ki alkotását, az elkészült művek pedig Félegyháza tereit, intézményeit díszítik majd. Az utcai alkotó folyamatba a nézők is bekapcsolódhatnak, hogy kezükbe véve a vésőt és kalapácsot kipróbálják, hogyan lehet egy kőtömbből szobrot, műalkotást készíteni. A rendezvény részletekről április 3-án tartottak sajtótájékoztatót a városházán.

Az Európai Kőfaragó Fesztivál kiskunfélegyházi megrendezésének ötletét először Bozóki István, helyi aranykoszorús kőfaragó mester és kőszobrász vetette fel. A szakember úgy vélekedett, hogy az alföldi emberektől igen távol áll a kőbányászat, a kőfeldolgozás és kőmegmunkálás. A legtöbben szinte csak elképzelni tudják, hogyan válik – egy véső és egy kalapács révén – egy sima felületű kőhasáb művészi alkotássá, kőszoborrá vagy díszítő elemmé. Így kézenfekvőnek tűnt, hogy éppen itt, az Alföldön rendezzék meg a szakma tehetséges fiataljait és mestereit ide vonzó Európai Kőfaragó Fesztivált.

A sajtótájékoztatón Csányi József polgármester elmondta, hogy Félegyháza örömmel fogadta a kezdeményezést. A fesztivál kapcsolódik a város legnagyobb kulturális és hagyományőrző eseményéhez, a városalapítók napjához is, amikor Kiskunfélegyháza önállóságát ünnepeljük. A polgármester szerint a kőfaragó találkozó értékteremtő erejével a helyi közösséget gyarapítja, és öregbíti a város hírnevét.

Kampfl János, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének elnöke az Európai Kőfaragó Fesztivál szakmát népszerűsítő hatását emelte ki. Mint elmondta, minden évben lehetőséget nyújtanak a tanulóknak és a végzett fiatal kőfaragóknak, kőszobrászoknak a részvételre azért is, hogy szakmai élményeket és tapasztalatokat szerezhessenek. A találkozó versenytémáit évről évre a szervezők határozzák meg, kellően tág teret hagyva a fiataloknak. Sokan ugyanis szakképző iskolák végzőseként vizsgamunkájuknak választják a fesztiválon elkészített alkotást.

Az elnök beszélt arról is, hogy Kiskunfélegyháza középületeinek szecessziós jegyeire tekintettel ez a stílus lett az egyik versenytéma, a puszta, pusztai élet mellett.

A Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének alelnöke, Csanádi Gabriella a fesztivál történetét elevenítette fel a sajtótájékoztatón. Mint megtudtuk, Magyarország 2004-ben kapta meg először a rendezés jogát. Festői környezetben, a fertőrákosi kőfejtőben találkozhattak a résztvevők. A létszám itt haladta meg először a százat. Norvégia, Anglia, Németország, Franciaország és Ausztria után kapta meg idén ismét Magyarország a találkozó megszervezésének lehetőségét. A résztvevők nagy része Angliából, Ausztriából, Németországból utazik Félegyházára, de érkeznek Erdélyből, Hollandiából, Lengyelországból, Svájcból, Ciprusról, Kanadából, Jordániából és Kínából is.

A félegyházi Európai Kőfaragó Fesztiválon a jelentkezők munkáikat romhányi kőből faraghatják ki. Ez a kvarchomokkő sekély tengerek, folyók révén összehordott parti üledéke, ami egy kovás anyaggal keveredve cementálódott. A romhányi kő szerkezetileg homogén, egészen apró homokszemekből álló kő. A keményebb, ugyanakkor a könnyebben megmunkálható kövek közé tartozik, és nem kopik. Színe egészen kivételes, egy-egy darabjában egyszerre fedezhetünk fel lilás, kékesszürke és fehéres árnyalatú részeket is, amit a kőfaragók alkotásaik elkészítésében akár ki is használhatnak.

A fesztivál programja:

Május 19., péntek

13:30 – 21:00 A résztvevők érkezése, regisztráció a fesztiválsátorban

Május 20., szombat

8:00 A fesztivál megnyitója
8:30 A kőfaragás megkezdése
12:30 Ebédszünet
13:30 A munka folytatása
20:00 A munka befejezése, vacsora a résztvevőknek
20:00 A rendezvénysátorban koncert, utcabál – Szeged Live Band

Május 21., vasárnap

8:00 A munka folytatása
12:00 Ebédszünet
14:30 A kőfaragás befejezése
15:30 Eredményhirdetés, az elkészült munkák díjazása
17:00 A rendezvény zárása


s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!